mladi nk

Prezentacijom filma Darka Žugića „Dobri duh Nikšića“ i sajta gradkulture.me u Nikšiću je obilježen Svjetski dan turizma. Ova filmska priča je podrška nastojanjima da se modernim tehnologijama predstavi svo naše trajanje, smatraju autori. Film je poklon gradu a radila ga je ekipa mladih ljudi. Njihova želja je bila da na autentičan i iskren način prikažu duh i život grada.

U ime Opštine Nikšić prisutnima se obratila potpredsjednica Sonja Nikčević, koja je poručila svima da se moraju uključiti u promociju turizma i istakla to kao šansu za razvoj lokalne zajednice.
,,Sada već tradicionalno u Nikšiću obilježavamo međunarodni dan turizma. Ove godine se on obilježava kao programski segment manifestacije Septembarski dani kulture. Glavna tema Međunarodnog dana turizma ove godine je važnost upotrebe digitalnih tehnologija u turizmu i pružanje mogućnosti za inovacije što će turističku ponudu učiniti vidjljivijom. Film i sajt koji se danas prezentuju a čije je autor naš sugrađanin Darko Žugić u potpunosti se uklapaju u centralnu temu Međunarodnog dana turizma”, kazala je ona i dodala ,, Inovativan prikaz prirodnih ljepota, kulturno-istorijskih znamenitosti, institucija kulture, sportskih terena i organizacija, hotelskih kapaciteta i slično, na jedan savremen način modernom turisti nudi priču o Nikšiću i motiviše ga da posjeti naš grad. Sajt svojim najsavremenijim tehnološkim alatima nudi uslugu promovisanja svih subjekata koji žele sebe predstaviti i ponuditi svoje sadržaje sve zahtjevnijem turisti”.
Ona se posebno zahvalila Darku i njegovim kolegama na uloženom trudu.
Njemu se zahvalila i profesorica Istorije Nada Tomić riječima: ,,Nadam se da će ovo znati da se cijeni. Posebno bih istakla da se radi o nesvakidašnjem entuzijazmu i ljubavi prema svom gradu momka koji je politikolog, a ovo ostvarenje nam govori da se radi o svestranoj osobi“.
U ime TO Nikšić prisutima se obratila direktorica Dragica Popović. Ona je kazala da svake godine TO Nikšić obilježava Svjetski dan turizma u skladu sa zadatom temom, a da je ove godine to “Turizam i digitalne transformacije”.
Ona je kazala da su inovacije u oblasti razvoja digitalnih tehnologija u prethodnih nekoliko decenija znatno su uticale na način na koji međusobno komuniciramo i dolazimo do željenih saznanja. Sve to je naravno uticalo i na planiranje putovanja.
“Najnoviji trendovi pokazuju da oko 50 odsto putnika nalazi podsticaj i nadahnuće gledajući na internetu slike i komentare, a 70 odsto njih, prije odluke o putovanju, konsultuju video snimke i mišljenja onih koji su već putovali u pojedina mjesta. Zato nas proslava ovog dana poziva na razmišljanje o doprinosu tehnološkog napretka, ne samo u cilju poboljšanja turističkih proizvoda i usluga, nego i zato da taj napredak postane dio održivog razvoja i turizma prema kojemu treba usmjeravati rast tog sektora”, zaključuje ona.
Autor filma Darko Žugić se zahvalio svima koji su pomogi u realizaciji filma.
“Željeli smo napravimo priču o gradu pod Trebjesom koji zbog svoje istorije i tradicije, zbog svoje umjetnosti i posebnosti zaslužuje zapis, da objasnimo zašto volimo Nikšić i zašto je naš grad mnogo više od okvira u kojima egzistira”, kazao je on.

Fotografija Vladimira Popovica.

Fotografija Vladimira Popovica.

Fotografija Vladimira Popovica.