Akademik dr Dušan Kosović preminuo je danas u 89. godini, u Herceg Novom. Akademik Kosović rođen je 1926. godine u Gornjim Trepčima kod Nikšića. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, a gimnaziju u Nikšiću.

Medicinski fakultet završio je u Beogradu, gdje je i specijalizirao neuropsihijatriju. Tri godine kasnije odazvao se pozivu Medicinskog centra pri Njujorškom univerzitetu, gdje je proveo dvije godine na specijalizaciji. Po povratku u domovinu, osnovao je psihijatrijsko-neurološku službu u Crnoj Gori koja do tada nije postojala.

1965. godine odlazi u Montreal, u Kanadu, na McGill univerzitet, a dvije godine kasnije nastanio se u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Po dolasku u SAD, gdje je završio specijalizaciju na Institutu za psihoanalizu u Njujorku, radio je u Metodističkoj bolnici Belvju, istovremeno predavao na Njujorškom univerzitetu i na Američkom institutu za psihoanalizu ”Karen Hornaj”.

Bio je direktor Psihijatrije u njujorškoj Linkoln bolnici i profesor na državnom Njujorškom univerzitetu (SUNY). Za vrijeme obavljanja funkcije direktora Psihijatrije u Metodističkoj bolnici u Njujorku, radio je i kao profesor na Medicinskom fakultetu ”Albert Ajnštajn” i na Univerzitetu Long Ajland u Njujorku.

Bio je član Američke akademije za psihoanalizu, Američke akademije za medicinu i pravo, Akademije za psihijatriju i Njujorške akademije nauka. Isto tako, član je Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. U nizu profesionalnih priznanja, postao je i član Američke akademije za unapredjenje anti-ejdžing medicine.

Američki Savjet za ispitivanje mnjenja i vrednovanje ljekara prema stepenu povjerenja pacijenata, proglasio je dr Dušana Kosovića za jednog od najboljih psihijatara u 2004-2005. godini.
Za svoj naučni, pedagoški i javni rad, akademik Dušan Kosović je dobio više prestižnih priznanja.

Profesor dr Dušan Kosović je zapaženim referatima, učestvovao na najvažnijim naučnim skupovima u SAD i svijetu iz oblasti psihijatrije i psihoanalize.

Objavio je više knjiga, od kojih su mnoge prevedene na nekoliko stranih jezika. Podstaknut krizom objavio je knjige ”Dodje mi da poludim” u Beogradu i u Torontu ”Stress in the Vortex of Global Anomie” (Stres u vrtlogu globalne anomije). Poslije Odabranih djela iz 2011. (Tragovi, Stres, Psihoanaliza Karen Hornaj, Zapisi i Na obali nade), objavio je ispovijedni i meditativni spis ”Tako sam govorio”, 2013. godine.

Akademik Dušan Kosović biće sahranjen u Herceg Novom, gdje je i živio posljednjih godina, od kada se vratio iz SAD. Datum sahrane biće naknadno objavljen.