Nakon što su nikšićke kulturne ustanove (JU Muzeji i galerije, Nikšićko pozorište, Zahumlje i Biblioteka Njegoš) pod sloganom “Nikšić grad kulture”, predstavljene na Sajmu knjiga u Beogradu, na predlog Snežane Bogdanović, predstavnici JU Muzeji i galerije Nikšić posjetili su Narodni muzej u Aranđelovcu.

“Aranđelovac je grad istorije i umjetnosti koji se pred našim očima, pod jesenjim pejzažima i okupan suncem, otvorio kao jedna lijepa galerija i povjesnica viševjekovnog kulturnog života ovoga kraja. Poslije divnog prijema i dogovora o saradnji sa direktorkom Biblioteke Sveti Sava gospođom Katarinom Marinković i direktorom Centra za kulturu gospodinom Sašom Simonovićem, posjetili smo i Narodni muzej Aranđelovac u kome nas je istoričar – kustos gospođa Zorica Petrović, inspirativnim i profesionalnim vođenjem, upoznala sa istorijatom grada zanimljivim pojedinostima i zbirkama”, saopštili su na zvaničnoj stranici JU Muzeji i galerije Nikšić.

Kada je riječ o Narodnom muzeju, on danas ima dvije stalne postavke.

“U jednom dijelu izložbenog galerijskog prostora predstavljeni su segmenti: geologije, paleontologije, arheologije, istorije i etnologije, čime je obuhvaćen veliki vremenski raspon koji se odnosi na pećinu Risovaču, grad i opštinu. Atrakciju za posjetioce predstavlja rekonstruisani kostur pećinskog medvjeda.
Drugi dio izložbenog prostora čini savremena umjetnička keramike, nastala na Međunarodnom festivalu „Svet keramike” u okviru Smotre umjetnosti „Mermer i zvuci”, gde je oku posjetilaca ponuđen jedan dio od preko 600 vrijednih umjetničkih eksponata, domaćih i stranih autora, koliko ih ova zbirka posjeduje”, zaključuju u objavi na zvaničnoj stranici JU Muzeji i galerije Nikšić.