Site icon Mladi Nikšića

Poznati Nikšićanin: Slavko Šaca Delibašić

Slavko Šaca Delibašić rođen je 22. februara 1953. godine u Nikšiću, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Školovanje nastavlja na Pedagoškoj akademiji, odsjek za fizičko vaspitanje a diplomirao je u Sarajevu na Fakultetu za fizičko vaspitanje 1981. godine, gdje je bio jedan od najboljih studenata i učesnik zimske Olipijade u Sarajevu 1984.

Rukomet počinje da trenira 1968. godine u tadašnjem RK Sutjeska, gdje je nastupao sve do 1987. Njegovu ekipu su činili još Zoran Krivokapić, Ivan Kankaraš, Radojica Marušić, Miodrag Baletić, Tomo Lasica, Velimir Tošić… Igrao je na poziciji desnog krila. Klub se takmičio u srednjoj sezoni i republičkoj ligi Crne Gore, da bi u sezoni 1973/74 pod vođstvom trenera Božidara Čurovića, postao prvak Crne Gore i plasirao se u Drugu saveznu ligu. Po drugi put Klub postaje drugoligaš u sezoni 1975/76 pod trenerskim vođstvom Dragutina Kente Vukićevića, kada je i izabran za najboljeg igrača.
Uporedo sa rukometom uspješno je trenirao i sportsku gimnastiku u DTV „Partizan“ Nikšić.
Rukomet je igrao i u barskom Mornaru. Izabran je za najboljeg rukometaša među deset sportista, 1976. i 1977. godine. Bio je i istaknuti višebojac i osvajač brojnih medalja na takmičenjima širom Jugoslavije.
Po završenom aktivnom igranju rukometa, Delibašić postaje trener MRK Sutjeska, od 1989. godine do 2008. Godine, kada rukometni svijet napušta iz zdravstvenih razloga.
Njegovi učenici bili su, između ostalog, Alen Muratović, Marko Lasica, Mile Mijušković, Rade Mijatović i mnogi drugi koji su uspjeli u rukometnom svijetu. Rukometni klub Sutjeska je dva puta proglašavan za najuspješniji sportski kolektiv grada i to 1998. i 2008. godine. Bio je i instruktor skijanja, gdje je izveo preko dvadeset generacija.
Položeni je sudija rukometa, gimnastike i atletike. Važio je i za jednog od najsvestranijih sportista, a trenutno uživa u penzionerskim danima.
Exit mobile version