Ovogodišnji žiri nagrade za mlade vizuelne umjetnike Milčik, u sastavu: Melissa Bianca Amore, kustoskinja, likovna kritičarka i savremena filozofkinja iz Njujorka; Ana Ivanović, istoričarka umjetnosti i kustoskinja u Narodnom muzeju Crne Gore; Miroslav Karić, istoričar umjetnosti i kustos u Muzeju savremene umjetnosti Beograd, i Remontu; i Semir Mustafa, vizuelni umjetnik i dobitnik Milčik nagrade 2021, odlučio je nakon diskusije da su ovogodišnji finalisti nagrade Milčik umjetnica Milica Janković i umjetnik Ilija Vujošević, piše u saopštenju Instituta za savremenu umjetnost.

Finalisti nagrade imaće priliku da prezentuju svoja djela na izložbi u decembru kada će žiri proglasiti pobjednicu ili pobjednika.
Nagrada podrazumijeva dvomjesečni rezidencijalni boravak u Njujorku, u prostoru organizacije Residency Unlimited, pokrivene cjelokupne troškove puta i boravka, kao i organizovanje samostalne izložbe u Crnoj Gori, po povratku iz rezidencije.
Dosadašnji dobitnici Nagrade Milčik su umjetnici Siniša Radulović (2017), Brigita Antoni (2019) i Semir Mustafa (2021).
Nagradu je osnovao i pokrenuo Institut za savremenu umjetnost, u saradnji sa Residency Unlimited i The Trust for Mutual Understanding iz Njujorka.
Milčik nagrada je dio Young Visual Artist Awards – mreže nagrada koje u 11 zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope organizuju nezavisne organizacije, podsjećaju iz Instituta za savremenu umjetnost.
Nagrada Milčik nosi ime po radu Milčik, istaknutog savremenog umjetnika Milije Pavićevića.
Nagradu od njenog osnivanja podržava stipendijom za dobitnika i istoričar umjetnosti Aleksandar Čilikov, kao i umjetnik Milija Pavićević, koji svakoj dobitnici/ku uručuje i donira po jedan rad iz serije Milčik, zaključak je saopštenja.
Izvor: cdm.me