Zavod za zapošljavanje u saradnji sa Federalnom agencijom za zapošljavanje Njemačke danas i sjutra za sve zainteresovane crnogorske građane organizuje Sajam legalnih radnih migracija u Njemačku, prenose Vijesti.

Cilj sajma je da informiše o životu i radu u Njemačkoj i prilika da se obavi predselekcija kandidata koji bi mogli naći zaposlenje ukoliko imaju zanimanja koja su deficitarna u Njemačkoj.

Na spisku se nalazi 50-ak deficitarnih zanimanja. Na vrhu spiska su medicinska zanimanja – ljekari, stomatolozi, fizioterapeuti, farmakolozi, patalozi, nutricionisti, stručni saradnici u medicinskoj njezi i akušerstvu (medicinska sestra), tehničari medicinske opreme…, odnosno sva zanimanja iz oblasti zdravstva.

Sljedeći na listi su stručnjaci iz oblasti informacionih tehnologija sa bečelor ili master diplomama – programeri, dizajneri, stručnjaci za razvoj softvera i aplikacija, za kompjutersko umrežavanja, menadžeri informacionih sistema,…

Na listi su i kuvari, recepcioneri, barmeni, konobari, mesari, pekari, kao i veliki broj tehničkih zanata kao što su vodoinstalater, majstori za opravke i održavanje motornih vozila, poljoprivredne mehanizacije, opreme za klimatizaciju, električne opreme i uređaja, instalateri električnih vodova…

“Ovim sajmom se nudi mogućnost nezaposlenim licima koji pokažu zainteresovanost, motivisanost, stručnost, imaju znanje stranog jezika i želju za usavršavanjem, a pripadaju deficitarnoj grupi zanimanja, da uđu u njemačku bazu podataka kao tražioci posla i u narednom periodu dobiju uslugu posredovanja u nalaženju posla od strane njemačkog zavoda”, navedeno je u pozivu.

Za zanimanja iz informacionih tehnologija je neophodno odlično poznavanje engleskog jezika (minimum nivo B1), a za zanimanja medicinske struke traži se samo spremnost za učenje njemačkog jezika.

Predstavnici njemačke agencije će razgovore sa kandidatima iz grupe deficitarnih zanimanja voditi na njemačkom jeziku, sa kandidatima iz IT grupe na engleskom jeziku, a sa medicinarima na crnogorskom.

Kandidati trebaju da donesu radnu biografiju sa fotografijom, dok će pozivanje izabranih kandidata biti obavljeno preko crnogorskog zavoda.

Sajam je danas otvoren od 11 do 16.30 časova. Period od 11 do 13 časova rezervisan je za prezentacije i razgovore sa kandidatima sa evidencije Zavoda koji imaju neko od deficitarnih zanimanja i znanje njemačkog jezika.

Ciljna grupa Sajma, koji počinje u petak od 9 časova su kandidati sa deficitarnim IT zanimanjima i znanjem engleskog jezika kao i deficitarna zanimanja medicinske struke bez uslova poznavanja jezika. Kandidati medicinske struke pozvani su da se jave u periodu od 9 do 12 časova, kada će biti prisutni predstavnici agencije koji govori crnogorski jezik.

Sajam se održava u prostorijama EU Info Centra u Podgorici.