Zbog povećanog broja nezgoda u kojima učestvuju biciklisti, apelovali su i na njih da se pridržavaju saobraćajnih propisa. Samo tokom juna, dogodilo se pet saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovali biciklisti. Uprava policije apelovala je na sve učesnike u saobraćaju da se pridržavaju propisa i da posebnu pažnju obrate na najugroženije kategorije učesnika u saobraćaju, kao što su pješaci, biciklisti i motociklisti.

Iz policije podsjećaju da su novčane kazne za nepoštovanje pravila od 20 do 250 eura.

“Želimo da podsjetimo sve učesnike u saobraćaju, da su biciklisti ravnopravni učesnici u saobraćaju i da se u odnosu na njih mora postupati kao i prema svim ostalim učesnicima u saobraćaju, a posebno u dijelu poštovanja pravila saobraćaja – ustupanja prvenstva prolaza kada se biciklisti kreću putem koji je saobraćajnim znakom određen kao put sa pravom prvenstva prolaza, propuštanja biciklista na raskrsnici ili u susret sa njim, kada se biciklista nalazi sa njegove desne strane, osim ako saobraćajnim znakom nije drugačije propisano i tome slično”, navodi se u saopštenju.

Podsjećaju i da je Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima propisano:

– da se biciklisti moraju kretati biciklističkom stazom, odnosno biciklističkom trakom, ukoliko ona postoji, a ukoliko ne postoji, vozač bicikla za vožnju može koristiti kolovoz u širini do jednog metra od desne ivice kolovoza,

– da bicikl mora da ima uključeno jedno bijelo svijetlo na prednjoj i jedno crveno svijetlo na zadnjoj strani, prilikom kretanja noću, ili u uslovima smanjene vidljivosti,

– da je na magistralnim i regionalnim putevima zabranjena vožnja bicikla djeci mlađoj od 16 godina života,

– da na lokalnim putevima i ulicama biciklom mogu samostalno upravljati djeca sa navršenih 14 godina života,

– da vozač bicikla ne smije da se kreće biciklističkom stazom brzinom većom od 35 km/h,

– da vozač bicikla mora da upravlja vozilom na način kojim se ne umanjuje stabilnost vozila i ne ometaju drugi učesnici u saobraćaju,

– da zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje na magistralnom i regionalnom putu na glavi mora nositi vozač bicikla,

– da je vozač bicikla koji se kreće kolovozom na javnom putu izvan naselja, noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti dužan koristiti prsluk sa svjetlosno-reflektujućim osobinama.

Za nepoštovanje odredbi Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, kojima su propisane i obaveze biciklista kada učestvuju u saobraćaju.

Iz policije navode da se u 2020. godini, na teritoriji Crne Gore, ukupno dogodilo 19 saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovali biciklisti, od čega je pet tokom juna.

Izvor: RTCG