Vrijednost minimalne potrošačke korpe u decembru je, prema podacima Monstata, iznosila 806,8 EUR, 0,2 odsto manje nego u novembru.

Od ukupne vrijednosti potrošačke korpe na hranu i bezalkoholna pića odnosi se 253 EUR, na neprehrambene proizvode i usluge 352,5 EUR i vrijednost imputirane rente 201,3 EUR.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe za hranu i bezalkoholna pića u decembru je pala 0,2 odsto u odnosu na novembar.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe za neprehrambene proizvode i usluge je u odnosu na novembar pala 0,3 odsto, dok je vrijednost imputirane rente bila 0,1 odsto veća.

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u decembru je u odnosu na isti mjesec 2014. godine, povećana 1,4 odsto.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe je suma izdataka za hranu i ostalih tekućih izdataka koja uključuje kupljene proizvode, sopstvenu proizvodnju i poklone za prosječno domaćinstvo koje čine četiri člana od kojih je dvoje odraslih i dvoje djece.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe čine izdaci za minimum potrebne hrane i bezalkoholnih pića, koja obuhvata 130 prehrambenih artikala, izdaci za minimalno potrebne neprehrambene proizvode i usluge i vrijednost imputirane rente.

Za izračunavanje vrijednosti korpe za hranu i bezalkoholna pića od 130 proizvoda koristi se prosječna cijena u tekućem mjesecu, pomnožena sa mjesečnom količinom u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo.