Iz Udruženja građana nadomak rudokopa Zagrad napravili su dogovor sa predstavnicima firme Uniprom Metali oko rješavanja pitanja neurednog vodosnabdijevanja, buke i prašine koja im je smetala, prenose Dnevne novine.

Inicijativa se odnosi i na ugroženost saobraćajnice Zagrad-Oblatno zbog nanosa boksita na putu, a kako kažu iz Udruženja, iz Uniproma su ih uvjerili da će preduzeti adekvatne mjere.

“U daljem postupku pokušaće da razmotre naše prijedloge povodom unapređenja životne sredine i drugih pitanja koja su od višestrukog značaja ne samo za građane nadomak rudokopa već i širu, lokalnu zajednicu“, navode predstavnici mještana i podsjećaju da su ranije najavili blokadu transporta boksita.

Takođe, napominju da nikom neće dozvoliti da direktno ili indirektano, iz bilo kog razloga podstiče negativnu kampanju protiv Udruženja i njegovih ciljeva.

„Zbog šire javnosti, dužni smo da na ovaj indirektan način saopštimo javnosti i onima koji su pokušali i imaju namjeru da naše najavljene eventualne društveno-građanske aktivnosti prema DOO Uniprom Metali u okviru aktuelnog procesa, preusmjere u drugi tok kao bi naša eventualana aktivnost poprimila druge konotacije“, ističe se u saopštenju.

Navodi se i da će mještani Zagrada biti uvijek na raspolaganju kompaniji Uniprom Metali u cilju zajedničkog građenja dobrosusjedskih odnosa.

„Sve pozitivne društvene primjere, kao što je ovaj u smislu spremnosti Uniproma da sarađuje, mi ćemo isticati javno, ali i one koji to nijesu“, poručuju iz Udruženja.