Zahvaljujući projektu “Turistička valorizacija kulturnog nasljeđa Nikšića“, turisti koji posjete Nikšić će imati priliku da saznaju koje kulturno-istorijske spomenike treba da obiđu i koliko su udaljeni od centra grada, prenose Vijesti.

U Njegoševoj ulici, preko puta Robne kuće, i na Trgu Save Kovačevića, postavljene su dvije info table na kojima se nalaze podaci o udaljenosti najvažnijih kulturno-istorijskih spomenika, njihov kratak istorijat sa QR kodovima, koji predstavljau lokacije na Google mapi.

Riječ je projektu koji su realizovali “Rubik doo” i portal “onogost.me”, u saradnji sa Ministarstvom kulture i lokalnom samoupravom.

“Želja nam je bila da ovim projektom učinimo grad turistički atraktivnim i iz ugla njegovih kulturno-istorijskih vrijednosti. Mapirali smo i fotodokumentovali 12 spomenika od kojih većina ima status zaštićenog kulturnog dobra, a štampali smo i flajere”, kazali su iz Rubikona i Onogošta.

Kulturno-istorijski spomenici koji su obuhvaćeni pomenutim projektom i koji se nalaze na postavljenim info-tablama su Crvena stijena, arheološko nalazište Riječani, Rimski, Carev i most na Duklu, tvrđava Onogošt, stećci, Dvorac kralja Nikole, crkva Sv. Vasilija Ostroškog, džamija, katolička crkva i Trg Slobode.

“Dio projekta posvetili smo i učeničkoj populaciji, koja osim što u knjigama uči o pomenutim kulturno-istorijskim spomenicima treba i da ih obiđe. Sa učenicima sedmog razreda škola ‘Milija Nikčević’ i ‘Luka Simonović’ obišli smo Crvenu stijenu, arheološko nalazište u Riječanima i Rimski most”, saopštili su realizatori projekta čija vrijednost je 3.400 eura, a koji je okončan postavljanjem info tabli.