Ministarstvo odbrane Crne Gore saopštilo je da u četvrtak, 15. februara, počinje jednomjesečna promocija studiranja na inostranim vojnim akademijama.

Učenicima završnih razreda 24 srednje škole u sedam gradova, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore govoriće o prednostima i aspektima vojnog poziva, kako bi ih stimulisali i zainteresovali da ga svakako stave na listu prioriteta prilikom izbora budućeg zanimanja.
“Ulazak u redove Vojske Crne Gore nakon studija na nekoj od prestižnih vojnih akademija u svijetu omogućava i karijerno i obrazovno napredovanje, pa je svakako opcija vrijedna razmišljanja i truda. Riječ je o brojnim zanimanjima za koja se obučavaju kadeti na različitim smjerovima kopnenih, vazduhoplovnih i pomorskih akademija u Grčkoj, Hrvatskoj, SAD-u, Italiji, Sjevernoj Makedoniji, Austriji, Bugarskoj i Turskoj”, navodi se u saopštenju.
Predstavnici Ministarstva odbrane i VCG govoriće ne samo o značajnim i višestrukim prednostima vojnog poziva, već i o načinima na koje se može ostvariti taj cilj i postati dio Vojske Crne Gore, što u mnogim slučajevima više predstavlja ostvarenje sna, nego uobičajene profesionalne ambicije.
“Pljevlja su sjutra prva destinacija, sa gimnazijom „Tanasije Pejatović“ i Srednjom stručnom školom. Potom, 19. februara, domaćini su učenici i profesori bjelopoljskih srednjih škola – Srednje elektro-ekonomske, Srednje stručne i gimnazije „Miloje Dobrašinović“”, ističu.
Nakon tri dana, 22. februara, ide se u Berane, gdje se očekuje puno zainteresovanih u Srednjoj medicinskoj školi „Dr Branko Zogović“, gimnaziji „Panto Mališić“, Srednjoj stručnoj školi „Vukadin Vukadinović“ i Srednjoj stručnoj školi.
“Za Plužine i Obrazovni centar rezervisan je 27. februar, dok se među cetinjske srednjoškolce, učenike Gimnazije i Srednje stručne škole ide 1. marta”, dodaje se u saopštenju.
Za Podgoricu su rezervisana četiri dana: 4, 6, 8. i 11. mart. Prvo su na redu gimnazija „Slobodan Škerović“ i Srednja ekonomska škola „Mirko Vešović“, potom Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ i Srednja geodetsko-građevinska škola, zatim Srednja medicinska škola i Srednja stručna škola „Ivan Uskoković“ i, na kraju, srednje stručne škole „Sergije Stanić“ i „Spasoje Raspopović“.
“Za Nikšić su rezervisani 14. i 15. mart. Prvog dana gimnazija „Stojan Cerović“ i Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola, a drugog Srednja stručna škola i Prva srednja stručna škola”, zaključuju iz MO.
Izvor: CdM