U blizini Napuljskog zaliva, na južnoj obali Sorentinskog poluostrva (Penisola Sorrentina) nalazi se Obala Amalfi (Costiera Amalfitana), jedna od najpopularnijih turističkih rivijera Italije.

Duž 40-ak km izuzetno strme obale, na svakih par kilometara, u završetku nekadašnjih rječnih klanaca, nižu se slikovita mjesta sa pastelnim kućama u mediteranskom stilu, smještene jedna iznad drugih i po stotinak metara iznad nivoa mora. Zbog svojih prirodnih ljepota i bisera arhitekture, od kojih neki sežu i do srednjeg vijeka (Vojvodstvo Amalfi X – XI vijek / Republika Piza XII vijek), Obala Amalfi je 1997. godine proglašena UNESCO-vom svjetskom kulturnom baštinom.
Počev od gradića Vietri sul Mare na istoku, pa sve do najpoznatijeg Positana na krajnjem zapadu, obalu Amalfi povezuje čuvena krivudava Strada Statale 163, magistrala smještena na stotinak metara iznad mora, sa nebrojenim krivinama i po jednom, relativno uzanom trakom za svaki smjer. Zbog ove činjenice, autobusima (a često i automobilom), za razdaljinu

od 40 km obale biće potrebno i do dva sata. Tokom

turističke sezone, veliki broj vozila koji prolazi ovim putem često je u nemogućnosti da pretekne lokalne autobuse. Zbog toga, vožnja ovim dijelom italijanske obale često se pretvori u svojevrsno panoramsko razgledanje.

Na krajnjem zapadnom dijelu Sorentinskog poluostrva smješten je Positano, gradić na stijenama. Iznad grada izdižu se veoma strma planina Lataro, koja je onemogućila razvoj grada u veće naselje. S druge strane, grad ima fantastičan pogled na more. 

Ovo popularno turističko odredište u Italiji nekada je predstavljalo malo ribarsko mjesto, gdje su ljudi živjeli većim dijelom od onoga što su uspjeli upecati.

Zahvaljujući sjajnom turističkom planu donesenom u XX vijeku grad je doživio pravi procvat i postao mjesto broj jedan za sve one koji žele probati nešto sasvim drugačije.
Positano je i danas sačuvao svoj stari šmek, pa se i dalje mogu pronaći srednjovjekovne građevine koje čine savršenu simbiozu sa okolnim veličanstvenim stijenama.U centralnom dijelu grada (po jednoj doduše nezvaničnoj listi) nalazi se jedna od navodno 20 najlejpših uličica Mediterana, kamenih pločnika sa mnoštvom radnji suvenira nad kojom se umjesto krova nadvijaju bugenvilije i ljubičaste visterije. 

Positano danas ima oko 4.000 stanovnika, Italijana i stranaca, mahom nekadašnjih gostiju grada, koji su se zaljubili u ljepote grada i ovdje se skućili trajno. Posljednjih godina broj stanovnika u gradu raste.