Na finalnoj večeri 62. takmičenja za “Pjesmu Evrovizije”, koje je održano u Kijevu, pobjedu je odnijela Portugalija i njihov predstavnik Salvador Sobral sa pjesmom “Amar Pelos Dois”, i tako donio prvo mjesto svojoj zemlji, prvi put u istoriji takmičenja, prenosi CdM.

Ovaj mladi pjevač veliku pažnju javnosti privukao je prije samog takmičenja zbog svog anđeoskog glasa, te je opravdao epitet favorita i ponio titulu pobjednika na ovogodišnjem takmičenju za najbolju pjesmu Evrope.
Drugo mjesto zauzela je Bugarska, dok se Moldavija našla na trećem mjestu, a četvrto i peto pripali su Belgiji i Švedskoj. Italija je, bez obzira na prognoze, završila tek na sedmom mjestu. Hrvatska je zauzela 13. mjesto.

Za razliku od ostalih izvođača, dvadesetsedmogodišnji pjevač iz Portugalije nije učestvovao u svim propratnim dešavanjima vezanim za Eurosong, a razlog za to je njegovo teško zdravstveno stanje.
On bi, kako su prenijeli svjetski mediji, što prije trebalo da ode na transplantaciju srca, odnosno, kako su mu rekli ljekari, novo srce potrebno mu je najkasnije do kraja godine.

Za najbolju pjesmu Evrope takmičili su se predstavnici 26 zemalja, a pobjednik je proglašen na osnovu objedinjenih glasova publike i žirija.

Od 1956. godine, kada je Evrovizija osnovana, doživjela je brojne promjene, počevši od dužine pjesme, broja takmičarskih večeri, preko načina glasanja do izgleda scenografije.

Takmičenje je osnovano sa ciljem da ujedini kontinent tada razjedinjen ratom, kroz ljubav i muziku, a putem odbacivanja svih različitosti. Ova poruka snažna je i danas, u vrijeme kada Evropu potresaju nove krize.

Šou je otvorila spektakularna “parada zastava” svih zemalja koje su u finalu. Riječ je o projekcijama državnih zastava na LED ekranu i svodovima koji okružuju podijum.

Domaćini su bili Oleksandr Skičko, Volodimir Ostapčuk i Timur Mirošničenko.

Finalno veče je otvorio izraelski predstavnik Imri Ziv sa pjesmom “I Feel Alive”.

U revijalnom dijelu je nastupila pobjednica Pjesme Evrovizije 2004. Ruslana sa pjesmom “It’s magic”, prošlogodišnja evrovizijska pobjednica Džamale zajedno sa Anom Kukse, Nailom Ibraimovom i Kemi Oke i pjesmom “I believe in U”. Pored njih nastupili su i sastav ONUKA uz pratnju Nacionalnog akademskog orkestra folklornih instrumenata Ukrajine.

Na večerašnjem finalu dogodio se i jedan incident, tokom izvođenja numere prošlogodišnje pobjednice Džamale čovjek iz publike, ogrnut zastavom Australije, izašao je na binu i skinuo pantalone.
Od Crne Gore jedan glas je dobila Austrija, dva Bugarska, tri Francuska, četiri Jermenija, pet Hrvatska, šest Belgija, sedam Švedska, osam Italija, 10 Rumunija. Crna Gora je 12 poena dala Grčkoj.