Četvoročlanoj porodici Ćeranić iz naselja Trudbenik, kod Nikšića, ekipa ,,Dana” u saradnji sa Bankom hrane uručila je paket namirnica i sredstava za higijenu. ,,Zahvalni smo na svakoj pomoći, da nije vas niko ne bi znao za našu tešku situaciju”, kazali su Ćeranići. Podsjećamo da je od prije šest godina svoje mjesto pod suncem, u naselju Trudbenik, našla i četvoročlana porodica Milivoja Ćeranića, koji sa suprugom Dankom i dvoje maloljetne djece živi u tridesetak kvadrata neuslovnog prostora.

Danka kaže da sa 108 eura, materijalnog obezbjeđenja porodice i 22 eura dječjeg dodatka ne mogu kupiti ni brašno i ulje, a kamo li druga hrana za mjesec dana.
,,Nebrojeno puta se suprug obraćao rukovodstvu Opštine Nikšić, ali nikada nijesmo dobili bilo kakvu vrstu pomoći. Sve se završavalo samo na obećanjima, kako će doći da nam saniraju kro-vove na barakama, zamijene prozore i slično. Uvijek su bili slatkorečivi, puni obećanja. Posled-nje obećanje bilo je proljetos, ali nam ništa nijesu ispunili od toga. Čak smo prije dvije zime, kada je zbog dotrajalosti instalacija došlo do požara na konzoli, strahovali da ćemo ostvanuti na zgarištu. Gladni smo, žedni i bosi”, kaže Ćeranićeva.
Ona dodaje da od stotinak eura socijale neki od stanovnika u naselju „Trudbenik” ne mogu obezbijediti ni ljekarsku terapiju, a kamoli da kupe hljeb.
,,Više ništa ne vjerujemo dok svojim očima ne vidimo materijal za sanaciju objekata. Mi nemamo novca da to sami uradimo” kaže Ćeranićeva.
Minulih godina, situacija se drastično pogoršala, jer ih je osim nemaštine pritisla i bolest.
,,Četvorogodišnji sin je rođen sa oboljenjem bubrega, pa su ljekari konsatovali da će biti neop-hodna operacija. Ipak, bogu hvala, situacija se normalizovala i on je sada dobro – kaže Danka. Dodaje da je teško objasniti djeci nemaštinu.
Teško je djeci objasniti da nema ni hljeba, a kamoli bombona”, priča kroz suze Danka.