“Broj oboljelih od koronavirusa u Crnoj Gori je najniži od juna prošle godine do sad“, kazala načelnica imunizacije u Institutu za javno zdravlje Milena Popović Samardžić.

Prosječan broj novoregistrovanih 16, te da se bilježi kontinuiran pad.
„Epidemilološka krivulja pozakazuje da je obolijevanje na najnižem nivou do sad“, kazala je ona.
Prema njenim riječima, 14-dnevna incidencija je 38,5,a uslov da bi mogli da se krećemo kkroz EU je bilo da incidenca bude ispod 50.
Crna Gora ima nižu incidencu od 11 zemalja EU, među kojima su i turističek zemlje Grčka, Turska, Kipar.
„Udio vakcinisanih u Crnoj Gori bolji je u odnosu na Sjevernu Makedoniju, Albaniju, BiH, i Kosovu, a što se tiče zemalja EU, bolje je situacija nego u Bugarskoj“, kazala je Popović Samardžić.
Govoreći o predstojećim muzičkim događajima, epidemiološkinja Marija Božović je rekla da posjetioci mogu ući uz negativan PCR test koji nije straiji od 72, sata ili brzi test koji nije staaraiji od 48 sat. Kao i negativne serološke testove određene starosti.
„Na pojedinim festivalima biće omogućeno direktno brzo testiranje u zavisnosti od organizarora“, kazala je ona, dodajući da je potrebna da potvrda da je od vakcinacije prošlo 14 dana.
Oni preporučuju organizarorima da obezbijede više ulaza i izlaza, kako se ne bi stavarala gužva, a distanvca mora biti dva metra, kao i nošenje maski.
Božović je pozvale organizatore da joj se obrate, kako bi se takvi događaji održali na najbezbjedniji način, te kako bi se poštovale mjere koje se preporučuju.
Ona je upozorila na poštovanje mjera u prevozima, te istakla da se nose maske.
Iljir Harasani iz Uprave za inspekcijske poslove je kazao da su mjere bleže, ali poručio, nadzor će biti pojačan.
UIP je pripremila nadzor u toku sezone. Bićemo pristurni u primoskim gradovima i planinskim turističkim mjestima. Biće 70 inspoektora koji će vršiti nadzor do septembra. Govoreći o manifestaciji koja se sjutra održava u Ulcinju, ističe da su organizatori pripremili događaj u skladu sa preporukama.
„Biće četiri ulaza i na njemu po jedan sanitarni inspektor koji če provjeravati testove i potvrde o vakcinaciji. Unutra će biti turistički inspektori j+koji će provjeravati drži li se distanca“, kazao je on.
Popović Samardžić je kazala da delta nije registrovan u Crnoj Gori, ali je kazala da neka predviđanja ukazuju da će do kraja avgusta biti dominantan na nivou svijeta.
„To je scenario koji je neizbježan, ali u našoj moći je da pojačano pratimo situaciji. Na osnocu posratsa oboljelih, možemo da posumnjamo da li postoji inportacija ovog soja. Mi ne bilježeimo još takav drastičan porast, kao što je to bilo u Velikoj Britaniji“, kazala je ona.
Podaci o detta soju pokazuju da je on transmisivan, čak 40 do 60 odsto efikasnija.
„To znači da ćemo imati povećan broj slučajeva“, kazala je ona i istakla da je ohrabrujuće da ljudi koji su kompletno vakcinisai se nalaze u povoljnijoj sitauaciji u odnosu na nevakcinisane ili vakcinisane jednom dozom.
Ona je rekla da kompletno vakcinisane osobe imaju 90 odsto manji rizik da budu hospitalizovani nakon obolijevanja od koronavirusa.
Na današnjoj pres konferenciji predstavljene sunove mjere koje važe od subote 3. jula do 16 jula.
Iz Ministarstva zdrvalja je saopšteno da u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, mjere će momentalno biti pooštrene u skladu sa situacijom.
Nove mjere:
Svi penzioneri koji se vakcinišu u julu prvom dozom vakcine protiv korona virusa dobijaju turistički vaučer u vrijednosti od 50 eura. To je saopštio Savjet za borbu protiv koronavirusa u sklopu novih mjera.
Omogućava se jedan slobodan dan nakon vakcinacije zaposlenima u državnim institucijama. Preporučujemo privatnicima da slijede naš primjer. O našinu ostvarivanja ove mogućnosti, javnost će izvijestiti Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija.
Svim državljanima Crne Gore koji su vakcinisani Sinofarm ili Sputnjik V vakcinom, u svrhu putovanja u inostranstvo, a ukoliko određena država to zahtijeva, omogućićemo besplatno PCR testiranje u Institutu za javno zdravlje. Nužno je da naši državljani imaju dokaz o putovanju i nužno je da država u koju idu zahtijeva PCR test.
Povećava se dozvoljeni broj navijača na sportskim događajima. Umjesto dosadašnjih 10 odsto, omogućava se da broj posjetilaca bude 30 odsto od ukupnog broja sjedišta.
Produžava se termin izvođenja muzike uživo u baštama i na terasama ugostiteljskih objekata. Umjesto od 20 do 23 sata, muzika uživo na otvorenom može da se izvodi od 20 sati do ponoći.
Širi se lista zemalja čiji državljani u Crnu Goru mogu da uđu bez testova ili dokaza o vakcinaciji protiv korona virusa. Od sjutra, u Crnu Goru, slobodno mogu da uđu državljani Sjedinjenih Američkih Država i Kanade.
Ove mjere važe do 16. jula. Međutim, u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, mjere će momentalno biti pooštrene u skladu sa situacijom.