Rudari su se i jutros okupili na Zagradu, ali im pojačano obezbijeđenje nije dozvolilo da prođu rampu i uđu na kop gdje su radili. Oni su odlučni da u narednom periodu neće dozvoliti odvoz rude, iako je vlasnik Veselin Pejović raskinuo ugovor sa podizvođačem, firmom Rudkop, čime i oni ostaju bez posla.

 

Član Izvršnog odbora Nikola Žugić kazao je da neće insistirati na ulazak u kop, jer nije ni planiran odvoz rude.

,,Vlasnik firme Rudkop, kod koga smo radno angažovani, obavijestio nas je da je Pejović sa njima jednostano raskinuo ugovor. Izvršni direktor, Ostoja Majmunović, zamolio nas je da potpišemo rješenja o raskidu radnog odnosa”, rekao je Žugić.

Prema njegovim riječima, radnici sumnjaju da je riječ samo o namjeri da na taj način oni ostanu bez posla, što je odgovor na njihovo iskazano nezadovoljstvo.

,,Okupljaćemo se svakodnevno, ukoliko bude potrebno, i nećemo ni po koju cijenu dozvoliti odvoz rude”, rekao je Žugić.

On se pozvao na koncesoni akt koji je Pejović potpisao sa Ministarstvom ekonomije, u kome je precizirano da je u prvoj godini rada neophodno da se uposli 70 radnika na kopu Zagrad, odakle se može eksploatisati 94 hiljade tona boksita.

,,Na Zagradu je bilo angažovano oko 20 radnika, a za nepuna dva mjeseca već je odvezeno 40 hiljada tona boksita, koji je od ranije bio otkriven. Ovakvim tempom kop na Zagradu bio bi uništen i zatvoren za godinu”, naveo je Žugić.

Njegov kolega, Dragan Dubljević, utvrdio je da su primili samo jedno platu koja je iznosila od 440 do 560 EUR.

Radnici Rudnika boksita blokirali su i u utorak ulaz kamionima za odvoz rude zahtijevajući od vlasnika ispunjenje njihovih zahtjeva.

Rudari zahtijevaju bolje uslove rada, veće plate i rješavanje pitanja eksproprijacije zemljišta za kop na Zagradu.

M.P