Poljoprivredni proizvođači ove godine imaju mogućnost da, uz podršku iz Agrobudžeta, riješe na adekvatan način upravljanje stajnjakom na svom gazdinstvu, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

 

Kako navode, sagledavanjem stanja na terenu identifikovane su oblasti u kojima će poljoprivrednici morati uložiti dodatna sredstva kako bi ispunili standarde propisane Kodom dobre poljoprivredne prakse.

„Najčešći poljoprivredno-ekološki rizik je rizik od lokaliziranog zagađenja površinskih i podzemnih voda stajskim đubrivom, tečnim stajnjakom, zagađenom vodom i u nešto manjoj mjeri, otpadnim vodama iz silaže. Zato je osmišljena nova mjera podrške koju mogu dobiti prema uslovima definisanim Javnim pozivom za dodjelu podrške za upravljanje stajskim đubrivom za 2016. godinu“, kaže se u saopštenju.

Javnim pozivom, koje je Ministarstvoobjavilo, utvrđuju se uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja za korišćenje podsticajnih sredstava.

„Ukupan budžet za ovu mjeru u 2016. godini iznosi 80.000 eura. Proizvođači mogu ostvariti pravo na podršku za izgradnju/rekonstrukciju objekata (bazena) za skladištenje stajnjaka i izgradnju/adaptaciju za skladištenje stajskog đubriva (ovčarstvo i kozarstvo). Podrška iznosi do 60 odsto ukupno prihvatljivih troškova. Podržavaju se investicije u visini od 500 eura do 4.000 eura“, kazali su iz Ministarstva.

Kako je saopšteno, korisnici podrške moraju biti registrovani ili predati kompletnu dokumentaciju za registraciju u Registar poljoprivrednih gazdinstava, i to u trenutku podnošenja zahtjeva za podršku.

„Informacije u vezi sa javnim pozivom nalaze se na sajtu Ministarstva, kao i kontakt telefoni u pojedinim opštinama putem kojih se poljoprivrednici mogu informisati detaljnije. Trajanje Javnog poziva je od 3. marta do 31. oktobra“, kaže se u saopštenju Ministarstva.