Jedan od najslađih pasa na svijetu, Pomeranac, kako mu i samo ime kaže, vodi porijeklo iz oblasti Pomeranije koja se nalazila na prostoru današnje sjeveroistočne Njemačke i sjeverozapadne Poljske. Ovaj patuljasti špic je nastao od većeg, Njemačkog špica i veoma je popularan još od doba kada je postao ljubimac Britanske kraljevske porodice, a ovim psom je naročito bila oduševljena kraljica Viktorija.

Ima kratko i čvrsto tijelo i rep prebačen preko leđa, na kojima leži ravno i položeno. Dlaka je duga i oštra, sa debelom poddlakom. Ona može biti bilo koje boje, uključujući riđu, bijelu, krem, plavu, smeđu, crnu, braon, narandžastu, crvenkastu, tigrastu šaru, kao i kombinacije ovih boja. Najčešće boje su bijela ili krem, narandžasta i crna. Preporučuje se svakodnevno četkanje jer Pomeranci imaju veoma debelu dlaku koja može lako da se zamrsi, a uz to su i skloni linjanju, dok se šišanje preporučuje jednom u mjesec dana ili dva mjeseca.

Veoma su društveni, razigrani, živahni i veseli psi. Privrženi svojim vlasnicima i poznati su kao dobri čuvari. Iako su mali imaju oštar lavež, misle da su veći nego što jesu pa se neće plašiti da napadnu i veće od sebe ako su oni ili njihovi vlasnici ugroženi. Brzo se vezuju za vlasnike i pate kada oni nisu duže kod kuće. Pomeranac je veoma energičan pa je veoma bitno da ga vaspitavate dok je još mali da ne biste kasnije bili u situaciji da on šeta i sebe i vas, umjesto da vi šetate njega. Rana dresura je veoma važna kod ovog psa jer on može, ako mu dopustite, da pokaže svoju samovolju, da laje previše kada čuje zvono ili vidi nepoznatog čovjeka u kući ili da bude previše zahtjevan i razmažen. Ipak, uz dosljednu i strogu dresuru, ovaj maleni pas može bez problema da živi u domaćinstvu sa drugim psima i životinjama. Veoma je inteligentan, rado uči trikove i voli da se igra.

Ovo je ekstrovertan pas, voli da bude u centru pažnje, ali može da pokaže i agresivnost i dominantnost ukoliko nije vaspitan kako treba. S obzirom na svoju veličinu, dobar je za život u stanu, ali se ne preporučuje porodicama sa malom djecom. Mala djeca ponekad nemaju mjeru pa često umiju da ugnjave psa i da se ophode prema njemu kao prema igrački, a Pomeranac svakako nije tip psa koji će imati strpljenja u takvoj situaciji i onda postaje nervozan. Dobro se slažu sa starijom djecom, a idealni su ljubimci starijim osobama. Čak i oni koji nijesu pretjerani ljubitelji pasa ne ostaju ravnodušni pred ovom pufnastom masom pozitivne energije.