Site icon Mladi Nikšića

“Poljubac” najvećih Sunčevih planeta 21. decembra

konjukcija jupitera i saturna
Kada Sunce bude zašlo 21. decembra, na dan zimske kratkodnevice, svi oni koji pogledaju u nebo vidjeće Jupiter i Saturn bliže jedan drugom nego što ih je iko danas živ imao prilike da vidi.
Konjukcije Jupitera i Saturna dešavaju se svakih 20 godina, tako da je posljednja bila u maju 2000. godine, ali je bila loše vidljiva.
Velika konjukcija, koja će se desiti u decembru 2020. godine biće najbliža od 1623. godine i najbliža uočljiva od 4. marta 1226. godine, a ponovo će biti vidljiva tek 15. marta 2080. godine.
Astronomi njihov susret nazivaju “velika planetarna konjukcija”, dok je ovaj nebeski fenomen poznat i kao Vitlejemska ili Božićna zvijezda, odnosno Božićni poljubac.
Prema Bibliji, Vitlejemska zvijezda pojavila se na nebu i dovela tri mudraca ka mjestu rođenja Isusa Hrista.
Australijski astronom Dejvid Reneke smatra da su tada Vitlejemsku zvijezdu činile planete Jupiter i Venera.
Prema Britanskoj enciklopediji došlo je do nekoliko povezivanja u periodu od 10 godina od hronološke tačke koja se danas uzima kao početak hrišćanske ere. Jedna od njih bila je konjukcija Jupitera i Saturna.
„Posmatračima u Vavilonu činilo se da su se zvijezde stopile neposredno prije zalaska u pravcu Vitlejema na zapadu”.
Susret ove dvije planete u decembru 2020. godini biće vidljiv sa bilo kog mjesta na Zemlji, ali će uslovi biti najbolji u blizini Ekvatora. “Poljubac” Saturna i Jupitera pojaviće se nisko na zapadnom – jugozapadnom nebu.
Susan Miler, astrolog, kazala je da će Velika konjukcija u narednih 20 godina uticati na umjetnost, muziku, pozorište, književnost, zabavu, modu, hranu, matematiku, nauku, politiku. Odnosno, imaće pozitivan uticaj na sve.
Približavanje Jupitera i Saturna traje još od ljeta, ali kada bude dostiglo vrhunac, između 16. i 25. decembra razmak između njih će biti manji od širine punog Meseca.
„U noći 21. decembra će izgledati skoro kao jedna dupla planeta, odvojena jedna od druge samo za jednu petinu prečnika punog Meseca“, napominje astronom Patrik Hartigan sa Univerziteta „Rajs” u Hjustonu.
Exit mobile version