Interesovanje poljskih turista i turoperatora za Crnu Goru je veoma veliko i neophodno je što skorije otvoriti granice za posjetioce iz ove države, saopštio je ambasador Poljske Artur Dmohovski tokom jučerašnje posjete Privrednoj komori Crne Gore.

Kako navode u PKCG, Dmohovski je sa predsjednikom te privredne asocijacije Vlastimirom Golubovićem razgovarao o mogućnostima unapređenja ekonomske saradnje dvije zemlje, a fokus je bio na turizmu u uslovima korona krize.

“U 2019. godini zabilježen je rekordan broj turista iz Poljske u Crnoj Gori. Oni veoma cijene ljepote vaše zemlje i mora. Korona kriza može biti i šansa za crnogorski turizam jer milioni Poljaka, koji obično ljetuju u Francuskoj, Italiji, Španiji sada traže alternativnu destinaciju”, rekao je ambasador.

Naglasio je da je epidemiološka situacija u Poljskoj veoma dobra, sa 30 oboljelih na 100.000 stanovnika. Samo u jednoj regiji Poljske se bilježi značajan broj slučajeva, dok su ostale regije skoro corona-free.

Golubović je kazao da očekuje da će uskoro biti povoljnih vijesti za dolazak poljskih turista u Crnu Goru.

“Iskreno se nadam da će se ubrzo stvoriti uslovi da već 1. jula krenu prvi letovi iz Poljske za Crnu Goru”, kazao je Golubović.

Ambasador je naglasio da je poljska ekonomija najmanje pogođena krizom u EU. Privrednici i investitori iz te države žele da se upoznaju sa privrednim potencijalima Crne Gore i mogućnostima uspostavljanja partnerstava na konkretnim projektima.

Golubović smatra da prostora za saradnju ima naročito u energetici, drvopreradi i agraru, te prenošenju poljskog know-how u ovim oblastima.

Kriza je, naglasio je on, ukazala da je potrebno reformisati ekonomiju i sa usluga fokus prenijeti na proizvodne djelatnosti.

“Diversifikacija je neophodna crnogorskoj ekonomiji i otvoriće brojne prilike za saradnju sa poljskim privrednicima”, saglasio se ambasador.

Sagovornici su ocijenili da bi tokom 2021. godine trebalo oranizovati poslovni forum sa bilateralnim susretima privrednika dvije zemlje, a da mogućnost uspostavljanja kontakta postoji i na planiranom multilateralnom skupu članova Višegradske grupe i Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana.

Golubović je pozvao Dmohovskog da učestvuje u radu 10. jubilarne Konferencije o ekonomiji u organizaciji Privredne komore, koja je planirana za 15. decembar.

U razgovoru su učestovale i savjetnica predsjednika Komore Nina Drakić, sekretarka Odbora udruženja turzima i ugostiteljstva u Privrednoj komori Sanja Marković i ekspert za organizacione poslove i medije u Ambasadi Poljske u Crnoj Gori Ivona Vujisić.

Izvor: CDM