Policija je tokom protesta Demokratskog fronta, prekoračila ovlašćenja u postupanju prema Miloradu Martinoviću, Gojku Raičeviću i dvojici građana u Zlatarskoj ulici, ocijenio je danas Savjet za građansku kontrolu rada policije. Predsjednik Savjeta Aleksandar Saša Zeković kazao je da je to tijelo postapalo po pritužbama koje su do danas pristigle na adresu Savjeta.

On je naveo da je Savjet, prilikom donošenja zaključaka, u obzir uzeo pritužbe koje su stigle od nevladine organizacije Građanska alijansa, grupe građana Građanski, građanina Mihaila Jovovića, obavještenja koja su dobili od građana Mladenka Savića i građanke Tee Gorjanc Prelević kao i dvoje građana koji su tražili anonimnost.

„Savjet je na sjednici uzeo u obzir tri slučaja – to je primjena policijskih ovlašćenja, odnosno postupanja policije prema građaninu Miloradu Martinoviću, prema građaninu Gojku Raičeviću i prema građanima u ulici Zlatarskoj“, kazao je Zeković novinarima nakon sjednice.

Prema njegovim riječima, Savjet je u slučaju primjene policijskih ovlašćenja prema Martinoviću, na osnovu raspoložive dokumentracije, zaključio da je došlo do očigledno prekomjerne upotrebe sile policijskih službenika.

Savjet je zatražio od Uprave policije da bez daljeg odlaganja informiše to tijelo i javnost o identitetu svih policijaca u tom slučaju koji su svojim radnjama izašli iz zakonitog policijskog postupanja, kao i o hijerarhijskoj odgovornosti u toj akciji.

„Savjet traži od Uprave policije da u najkraćem roku objavi ove informacije javnosti kako bi sačuvao ukupan kredibilitet policijske organizacijie naročito imajući u vidu da je ovaj slučaj krajnje uznemirio crnogorsku javnost“, kazao je Zeković.

On je dodao da je Savjet, postupajući po više pritužbi koje se odnose na policijsko postupanje prema građaninu Gojku Raičeviću zaključio da je došlo do neprimjerene upotrebe sile nad njim, a da on nije pružao nikakav otpor. Zeković je kazao da se treći zaključak Savjeta odnosi na postupanje policijskih službenika prema dvojici građana u Zlatarskoj ulici.

„Savjet je ocijenio da su policijski službenici ovom prilikom grubo povrijedili dostojanstvo ovih građana“, rekao je Zeković.

On je precizirao da su policajci u tom slučaju prekomjrno upotrijebili silu prema tim građanima koji u trenutku postupanja policije nijesu pružili bilo kakav otpor.

„Savjet iskazuje zabrinutost povodom ovog postupanja i ocjenjuje da je po srijedi neprimjerena primjena ovlašćenja koja ukazuje na nedostojnost obavljenja policijskog posla i ozbiljnu povredu etičkih standarada i ukupnog integriteta policije“, kazao je Zeković.

Zeković je dodao da će Savjet na narednoj sjednici razmatrati druge pristigle pritužbe o radu policije.

Upitan zašto su policajci bacili suzavac na novinare u ulici Stanka Dragojevića, Zeković je kazao da su na sjednici razgovarali o tome i zatražili od Uprave polcije informacije.