Nikšićka policija oduzela je veću kolićinu oružja i eksplozivnih sredstava od Radovana i Radomira Mirkovića, saznaje Portal Analitika.

Protiv Mirkovića će biti podnesena krivična prijava zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih sredstava.

Prema saznanjima ovog portal, policija je prestresom kuće koju koriste Mirkovići u Nikšiću, pronašla i oduzela automatsku pušku, lovački karabin, 127 komada municije i sedam štapova dinamita ukupne težine 1,6 kilograma.

O navedenom događaju je obaviještena nikšićka državna tužiteljka, koja je naložila da se oružje i eksploziv uputi na vještačenje u Foreznički centar.

Službenici Uprave policije MUP-a – Centra bezbjednosti Nikšić su, u nastavku aktivnosti na pronalasku oružja u ilegalnom posjedu građana, pretresima kuća i drugih prostorija koje koriste dva lica pronašli i oduzeli automatsku pušku, karabin, eksploziv, veću količinu municije i bajonet.

Naime, službenici CB Nikšić su, postupajući shodno operativnim saznanjima, a po prethodno pribavljenoj naredbi sudije za istragu Osnovnog suda u Nikšiću, izvršili pretrese kuća i drugih prostorija na području Nikšića koje koriste R.M. (41) i R.M. (47) iz Nikšića.

Prilikom pretresa kuće i drugih prostorija koje koristi R.M. (41) policijski službenici su pronašli:

automatsku pušku, kalibra 7.62 milimetara,

lovački karabin,

127 komada puščane municije, i

nož – bajonet.

Pretresom kuće i drugih prostorija koje koristi R.M. (47) policijski službenici su pronašli sedam štapova eksploziva, ukupne težine oko 1,6 kg.

Predmetno oružje, municija i eksploziv su oduzeti od R.M. i R.M. O navedenom je obaviješten državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću koji je naložio da se predmetno oružje, municija i eksploziv upute na vještačenje u Forenzički centar, nakon čega slijedi podnošenje krivične prijave.

Službenici CB Nikšić su prethodno, četvrtog oktobra postupili po prijavi D.A. i njegovog sina P.A. koji su prijavili da je u njihovu porodičnu kuću u Nikšiću došao maloljetni M.T. (17) koji im je uputio prijetnje vatrenim oružjem. Policijski službenici su odmah pošli u porodičnu kuću D.A. gdje su zatekli M.T. Pregledom terena ispred porodične kuće D.A. policijski službenici su pronašli prepravljenu pušku nepoznate marke. M.T. je potom doveden u službene prostorije CB Nikšić gdje su inspektori za suzbijanje maloljetničke delinkvencije, u prisustvu roditelja, uzeli izjavu od njega. Predmetno oružje je izuzeto sa lica mjesta. O navedenom je obaviješten državni tužilac za maloljetnike u ODT Nikšiću koji je kvalifikovao događaj i naložio da se protiv M.T. podnese krivična prijava zbog osnova sumnje da je izvršio krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i krivično djelo ugrožavanje sigurnosti. Osumnjičeni M.T. je, uz krivičnu prijavu, sproveden nadležnom tužiocu na dalju nadležnost.

Podsjetimo se da su službenici CB Nikšić, 11. oktobra, lišili slobode tri lica iz Nikšića, R.P. (40), R.R. (56) i R.M. (36), jer su u vozilu u kojem su se nalazila ova lica pronašli oružje i municiju u ilegalnom posjedu – tri pištolja sa tragovima obrušenih fabričkih brojeva, pet okvira za municiju i 71 metak, kao i dva pancir prsluka.

D.D.