Javnim pozivom koje je objavilo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, nastaviće se podrška za nabavku mehanizacije, priključaka i opreme u funkciji primarne proizvodnje za ovu godinu, kroz posebne mjere usvojene iz Agrobudžeta.

 

Prema saopštenju Ministarstva, za razliku od prethodnih godina, kada su poljoprivredni proizvođači imali mogućnost da uz podršku tog resora nabave mehanizaciju kroz javne pozive za određenu vrstu proizvodnje, ove godine moći će to da urade kroz posebnu mjeru podrške iz Agrobužeta za 2017. godinu, prenosi Radio Televizija Crne Gore.

„Javni poziv koji je danas objavljen namijenjen je samo nabavci mehanizacije, priključaka i opreme za primarnu proizvodnju“, naveli su iz Ministarstva.

Cilj kreiranja posebne mjere podrške nabavci mehanizacije je, kako su istakli, da se proizvođačima omogući da kroz ostale javne pozive ostvare i podršku za druge segmente unapređenja proizvodnje.

„Kao što su kupovina sadnica, stoke, modernizacija proizvodnje i druge u funkciji rasta proizvodnje, unaprjeđenja stnadarda i konkuretnosti“, saopštili su iz Ministarstva.

Korisnici podrške Javnog poziva za nabavku mehanizacije su fizička ili pravna lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava.

„Oni mogu kupiti jednoosovinske pogonske mašine, kao što su motokultivatori, motokosačice, zatim i priključke za ove mašine. Predmet podrške su i priključci za dvoosovinske mašine, kao što su traktorske kosačice, plugovi, freze, tanjirače, drljače, sjetvospremači, sijačice, sadilice, rasipači mineralnog đubriva, rasturači stajnjaka, prskalice, berači, vadilice, prikolice i slično“, piše u saopštenju.

Podrška se, kako se navodi, obezbjeđuje u iznosu do 50 odsto od vrijednosti investicije, a ne više od 2.5 hiljada eura po zahtjevu.

„Nakon realizovane investicije, odnosno kupljene mehanizacije, poljoprivredni proizvođači dostavljaju zahtjev za odobravanje podrške sa propratnom dokumentacijom koja je definisana Javnim pozivom. Nakon izvršene administrativne i terenske kontrole od strane Ministarstva, podrška se isplaćuje korisnicima“, navodi se u saopštenju.

Zahtjevi za podršku se dostavljaju na adresu Ministarstva do 31. maja.