Panel diskusija pod nazivom “Kreativni aktivizam i udruženi građani” održana je u organizaciji CEGAS-a, u Skupštinskoj sali Opštine Nikšić.

 

Izvršna direktorica CEGAS-a Marija Popović-Kalezić kazala je da će sve preporuke današnjeg panela biti proslijeđene na sve relevantne adrese, odnosno biće proslijeđene svima onima koji učestvuju u izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi.

Popović-Kalezić smatra da građani nemaju dovoljno informacija i da je podrška Opštine ključna, kako i informisanju o organizovanju Zborova, tako i kroz internet stranice.

 

“Postojanja internet stranica za svaku MZ ponaosob gdje će se u okviru tih internet stranica jasno znati transparentnost rada MZ, način funkcionisanja, način finansiranja, sve ono što je ta MZ postigla u jednom vremenski periodu, i u krajnjem čuti se glas građana i građanki te MZ”, kazala je ona.

 

Uz to Popović-Kalezić je navela je dobar primjer Hrvatske gdje njihove MZ imaju kontakt brojeve odnosno SOS telefone i mogućnost pružanja podrške u onom prvom trenutku bilo kakve neprilike građanima i građankama te MZ. Ona smatra da bi bilo korisno imati tačan broj lica koji su dio neke Mjesne zajednice.

 

Anica Đurović, rukovoditeljka Odsijeka za mjesne zajednice i mjesne kancelarije kazala da još uvijek u četiri MZ nije izabran Savjet iz razloga što nije bilo dovoljno građana da biraju svoje predstavnike, kao i da je mnogo veće interesovanje u ruralnim područjima.

 

Ona je mišljenja da dosta građana, Zborove i takva okupljanja posmatra kao neka politička nadmetanja, ne razmišljajući da kroz Savjet MZ mogu da učestvuju u odlučivanju u svim oblastima koje su bitne za razvoj jedne Mjesne zajednice.

 

 

Dragoljub Radulović, član Savjeta MZ Župa nikšićka, smatra da članove Savjeta MZ treba birati direktnim putem, a da u radu Skupština opštine treba da budu uključeni predstacnicu Savjeta Mjesnih zajednica.

 

Takođe mišljenja je da potrebno veće razumijevanje Opštine, kao i odvajanje dijela sredstava iz budžeta, za finansiranje aktivnosti koje sprovode Savjeti MZ.

 

“Na osnovu broja stanovnika, veličine MZ, kroz budžet treba opredijeliti neka sredstva, gdje ćemo mi sa tim sredstvima rešavati neke svakodnevne probleme stanovnika te MZ”, smatra Radulović.

 

Radulović je naveo primjer Župe, gdje oni sopstvenim sredstvima i saradnjom sa privrednim društvima finansiraju studente, besplatne ekskurzije, naknade za novorođenčad.

 

Projekat je dio programa “Podržani=Osnaženi” koji Fond za aktivno građanstvo sprovodi u saradnji sa Zaklada Slagalica za razvoj lokalne zajednice iz Hrvatske, koji finansira Evropska unija.