policija

 

Uprava policije je, od početka primjene mjera koje su donijete u cilju sprečavanja širenja korona virus do 19. maja, podnijela krivične prijave protiv 1.768 osoba koje su ih krišile. Najviše mjera su prekršili građani Podgorice 429, Barani 291, zatim Nikšićani 240, dok su u Herceg Novom podnijeto 143 prekršajne mjere. U Ulcinju su zbog kršenja mjera podnijete 102 krivične prijave, pišu Vikend novine.

 

“Građani su najviše kršili mjeru zabrane izlaska iz objekta stanovanja u propisanom vremenu i po ovom osnovu policija je podnijela krivične prijave protiv 714 osoba. Zbog nepoštovanja mjere zabrane putničkog međugradskog saobraćaja podnijete su krivične prijave protiv 235 osoba. Zbog kršenja mjere zabrane okupljanja stanovništva u zatvorenim i na otvorenim j avnim mjestima krivične prijave su podnijete protiv 81 lica”, kazali su Vikend novina iz Uprave policije.
Prema statističkim podacima koji su iz Uprave policije dostavljeni Vikend novinama, u Budvi je podnijeto 87 krivičnih prijava zbog kršenja mjera NKT, dok je u Kotoru procesuirano 70 lica. Slijede Pljevlja 62 i Berane sa 54 podnijete krivične prijave. Zbog kršenja mjera procesuirano je 37 osoba iz Tivta, 36 iz Danilovgrada i 35 iz Plava, dok je u Bijelom Polju i na Žabljaku podnijeto po 30 krivičnih prijava. Na Cetinju je zbog kršenja mjera procesuirano 26, a u Rožajama 24 osobe. Nešto manji broj osoba, njih 19, procesuirano je u Tuzima, dok je u Mojkovcu procesuirano 17, a u Kolašinu 15 lica. U Andrijevici je podnijeto osam krivičnih prijava, dok je u Šavniku procesuirano sedam osoba. Najmanje mjera prekršili su građani Petnjice, njih šestoro.
Od ukupno 1.768 osoba, koje su procesuirane zbog kršenja mjera NKT, 144 lica su sprovedena u prostorije Uprave za izvršenje krivičnih sankcija u Podgorici.
“Shodno nepostupanju po privremenim mjerama koje je donijelo Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti u Crnoj Gori, u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija od 16. marta nalazilo se 144 lica lišena slobode”, kazali su iz UIKS-a Vikend novinama.
Osnovni sud u Podgorici potvrdio je, prije nekoliko dana, sporazume o priznanju krivice koje su četvorica okrivljenih za nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti sklopili sa tužilaštvom. Na osnovu sporazuma, osuđujuću presudu Danilovgrađaninu R.Š. i Podgoričanima V.S, S.D. i L.R. donijela jepredsjednica vijeća sutkinja Željka Jovović.
R.Š. je osuđen na tri mjeseca zatvora, a okrivljeni VS, S.D. i L.R. na po dva mjeseca, koje kazne će nakon pravosnažnosti presude izdržavati u prostorijama za stanovanje.
Osim kazni zatvora, okrivljeni su i novčano kažnjeni, te će R.Š. uplatiti 500 eura u korist JZU Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, okrivljeni VS. isti iznos, ali u korist Kliničkom centru Crne Gore Dječje bolnice, dok će okrivljeni S.D. i L.R. uplatiti takođe po 500 eura i to u korist JZU Dom zdravlja Podgorica.
Sveštenik MCP Siniša Smiljić novčano je kažnjen, na osnovu sporazuma o priznanju krivice, u iznosu od 4.500 eura, jer je prekršio mjeru zabrana međugradskog saobraćaja, vozio je iz Ulcinja u Podgoricu. Podgoričaninu D.L. je sporazumom o priznanju krivice kažnjen sa dva mjeseca zatvora u prostorijama za stanovanje i novčanom kaznom od 4.000 eura, jer je prevozio više od dvije osobe u vozilu.
Nemanja Zurovac iz Herceg Novog koji je uhapšen 25. aprila, nakon što je završen njegov boravak u karantinu, gdje je prethodno sproveden jer je prekršio mjeru kućne samoizolacije, osuđen je početkom maja na tri mjeseca zatvora. To je do sada najveća kazna zbog kršenja mjera NKT.

loading…