Mladi Nikšića

Prva faza rekonstrukcije dijela Doma revolucije počeće do kraja godine, a u budućnosti biće na usluzi svim građanima za zabavu, razvijanje biznisa, kulturno uzdizanje i mnoge druge funkcije, koje će ovaj poznati nikšićki objekat učiniti ljepšim i korisnijim nakon dugogodišnjeg nekorišćenja, saopšteno je na prezentaciji koja je danas održana u Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolis.

Arhitekta Boštjan Vuga koji je zajedno sa Simonom Hartmanom prethodne godine pobijedio na konkursu za riješenje rekonstrukcije Doma revolucije, danas je prisutnima u Tehnopolisu, ali i svim građanima Nikšića poručio da će do kraja ove godine početi sa prvom fazom rekonstrukcije, objekta koji već duži niz predstavlja jedan od gorućih problema nikšićke urbanizacije i arhitekture.

Mladi Nikšića
Početak rekonstrukcije Doma revolucije do kraja godine

“Dom revolucije postaje središte naših događanja, gdje je moguće očekivati modnu reviju uveče, izložbu preko dana, kancelarijski i veliki fitnes prostor, prodavnice, mjesto gdje ćemo piti kafu i zimi i ljeti”, saopštio je jedan od osnivača arhitektonskog udruženja “Sadar plus Vuga”.

Sekretar Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine u Opštini Nikšić Nebojša Adžić istakao je veliko zadovoljstvo jer su upravo današnjom prezentacijom najavljeni prvi koraci u riješavanju cijelokupne rekonstrukcije Doma revolucije i poručio da u narednom periodu možemo očekivati pripremne radove, tačnije uređivanje platoa, sređivanje metalnih konstrukcija, kao i čišćenje stakala.

“Nakon ovih akcija, u narednom periodu, kroz nekoliko faza, investicionih ciklusa dovelo do toga da Dom bude bezbjedan i upotrebljiv sa aspekta previđenih namjena, a sa željom da se u nekom narednom periodu pronađe i neko rješenje za 70 odsto njegove iskorišćenosti”, saopštio je Adžić.
Nakon 30 godina Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Vlada Crne Gore pokrenuli su procedure za revitalizaciju ovog objekta i nakon konkursa dobijeno je rješenje koje je zaokruženo upravo izradom glavnog projekta.

Kako su prethodno organizatori prezentacije najavili, ovom strategijom rekonstrukcije se površina Doma revolucije adaptira tako da postaje urbani pejzaž, odnosno bezbjedan javni prostor.
Prezentaciju su u saradnji sa Tehnopolisom organizovali Opština Nikšić i arhitektonski timovi “Sadar plus Vuga” i “HHF”, a sve sa ciljem boljeg upoznavanja javnosti sa rekonstrukcijom Doma revolucije i mogućnostima koje će građani imati nakon završenih radova. Ukupan budžet za  rekonstrukcije i revitalizacije Doma revolucije je oko 11 miliona.