Uz poštovanje svih propisanih mjera i preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, kao i Instituta za javno zdravlje, počeo je ljetnji vojni kamp, saopšteno je iz Ministarstva odbrane, prenosi RTCG.

Ove godine, kako su naveli, 65 srednjoškolaca iz cijele Crne Gore, u okviru petog Ljetnjeg vojnog kampa, živjeće vojničkim životom dvije sedmice.

Oni će se oprobati u topografiji, orijentiringu, sanitetskoj i alpinističkoj obuci, kao i u logorovanu tj. ishrani i preživljavanju u prirodi.

“Ministarstvo odbrane prethodno je organizovalo testiranje polaznika kampa na koronavirus, kako bi zbog novonastale situacije, bili sigurni da su djeca bezbjedna. Nakon što je utvrđeno da su negativni na Kovid-19 i uz prethodnu saglasnost roditelja koji su apsolutno podržali održavanje kampa, bez svečane ceremonije otvaranja, djeca su upućena u kasarnu ‘Đuro Drašković’ u Kolašinu”, navode iz tog resora.

Polaznici će u tom gradu, kao i Pljevljima i Tivtu uglavnom boraviti na otvorenom, na vojnim poligonima i već pripremljenim i dezinfikovanim lokacijama.

Podsjećaju da je cilj kampa da se srednjoškolci oprobaju kao vojnici, da kroz aktivnosti i druženje razvijaju osjećaj solidarnosti i drugarstva, stiču znanja o ulozi i značaju Vojske Crne Gore u društvu i time jačaju interesovanje za vojni poziv.