Međunarodni festival glumca otvoren je sinoć u Nikšićkom pozorištu. Festival je otvorila predsjednica Skupštine opštine Nikšić, Sonja Nikčević riječima:

“Zadovoljna sam sa tim što je pozorište napokon dobilo svoju adresu, svoju predivnu scenu na kojoj mogu pozavidjeti i pozorišta iz većih sredina. Publika je ta koja daje smisao i život pozorištu, a nikšićka publika je publika posebnog senzibiliteta. Duga tradicija i istorija koju baštini nikšićko pozorište izgradili su upravo ovakvu publiku. Nikšićko pozorište je doživjelo više dobrih predstava u toku ove godine, ali ipak sa nestrpljenjem nikšićka publika očekuje Festival glumca upravo u ovom predivnom ambijentu.”

druhe div

Ona je dodala da je Međunarodni festival glumca jedinstven u regionu, jer u prvi plan stavlja glumca čarobnjaka koji svojim umijećem rasplače, nasmije i povede u najtananije dubine duše.

treti div

“Festival će se baviti glumačkom igrom savremenim dometima glumačkih dostignuća. Pokazaće nam svoje umijeće glumci iz Beograda, Šabca, Sarajeva, Podgorice i Skoplja, a naravno i naši domaći glumci. Najuspješnijima će pripasti nagrade isključivo za glumu i doprinos kulturi. Nadam se da ćemo gradu i našim sugrađanima kao i gostima podariti trenutke koje će pamtiti. U preko 13 decenija bogatoj tradiciji nikšićkog pozorišta ovo će biti još jedna značajna stranica, ovog puta bogatija i značajnija za dom”, kazala je Nikčević, zvanično otvarajući 12. Festival glumca.

ctvrte div

Na ceremoniji svečanog otvaranja uručena je nagrada “Veljko Mandić” crnogorskom reditelju Nikoli Vaviću, ustanovljena za poseban doprinos u pozorišnom stvaralaštvu u Crnoj Gori. Na narednim festivalima nagrada će biti dodjeljivana bijenalno.
pate div

Takmičarski dio Festivala počeo je predstavom Nikšićkog pozorišta “Bilo jednom u maju”, koju je po tekstu mađarskog savremenog pisca Žolta Požgaja adaptirao i režirao Goran Bulajić.