šehović

Danas je zvanično počeo i elektronski upis u vrtiće, a procedura je više nego jednostavna, poručio je ministar prosvjete Damir Šehović, piše CDM.

“Novitet je i da će roditelji, po upisu djeteta, elektronski dobiti obavještenje o vaspitnoj grupi djeteta, kao i o imenu vaspitača koji vodi tu grupu. Danas zvanično počinje i kampanja za povećanje obuhvata djece poredškolskim vaspitanjem“, naveo je ministar.
Dodatno, Šehović je saopštio da ugovoreni projekti rekonstrukcije ili izgradnje novih vrtića donose 2 500 novih mjesta za djecu.
E-upis u vrtiće može se obaviti na istoj veb adresi kao i upis u osnovne škole, koji je već otpočeo i biće dostupan od danas, u bilo koje doba dana i noći, pa će Roditelji moći upisati dijete bez čekanja u redovima.
Kako je ministar naglasio, procedura je prilično jednostavna jer i ovaj sistem automatski, unošenjem matičnog broja djeteta, povlači veliki dio podataka. Tako opet neće biti potrebe za izvodom iz matične knjige rođenih, ali ni potvrdom centara za socijalni rad.
Govoreći početku kampanje za povećanje obuhvata djece predškolskim vaspotanjem, koji je u posljednjih par godina porastao na čak 73 odsto djece starije od tri godine, ministar je naglasio da potpuno razumiju zašto roditelji katkad cijene da bi djetetu
do polaska u školu bilo ugodnije isključivo u toplini doma.
“U krajnjem, i samom obrazovnom sistemu je ta opcija jednostavnija, no mi ne tražimo laka, već kvalitetna rješenja. Upravo zato poručujemo roditeljima da vrlo često nije najbolje ono što je najugodnije. I mi, odrasli, da bismo se unapređivali i rasli kao ličnosti, moramo izaći iz zone komfora, te isto važi i za naše najmlađe. Dakle, moramo naučiti dijete da novi ambijent nije uvijek prijetnja, već često šansa: da se ljepše igra, da stekne prijatelje, da nešto nauči”, naveo je Šehović.
Direktorica vrtića „Vukosava Ivanović-Mašanović“ iz Bara Stanislava Bardić, sa ministrom je danas takođe istakla ogroman doprinos predškolskih ustanova razvoju djece.
“Ulaskom u vrtić dijete otkriva jedan novi svijet. Odvaja se od roditelja na duže vrijeme, upoznaje nove odrasle osobe koje se brinu o njemu, koje ga podržavaju i podstiču. Upoznaje svoje vršnjake, igra se sa njima stvara svoja prva mala prijateljstva. Dodatno, dijete najbolje usvaja znanja u grupi, ali i spontano prihvata pravila ponašanja, što je krucijalno za njegov dalji
razvoj”, navela je Bardić.
Poručeno je i da se sistemski i balansiran pristup razvoju djeteta može obezbijediti upravo u ovakvom okruženju. Naime, program po kome se u vrtićima radi sa najmlađima jednako uključuje i jezičke, i logičko-matematičke, i socijalne, te numjetničke i fizičke aktivnosti.
Dijete mora: proširiti i obogatiti rječnik; usvojiti vještine ponašanja u zajednici; naučiti da kaže svoje potrebe i želje, ali i saslušati i ispoštovati potrebe drugog; mora znati da sačeka svoj red; da je ono najvažnije svojoj porodici, ali da je vani jednako važno kao i druga djeca; mora razviti i vještine rješavanja problema, razumjeti da ne može biti najbolje u svemu, ali može
biti odlično u određenim oblastima…
“Sve su to krucijalne vještine svakog budućeg mladog, duhovno i intelektualno snažnog čovjeka, kakvog zajedno želimo da izgradimo“, istakao je ministar.
On se osvrnuo i na infrastrukturu predškolskih ustanova.
“Samo za mandata ove Vlade otvorena su tri vrtića: u Zagoriču, Starom aerodromu i Tuzima, dok se grade u Rožajama i Herceg Novom. Narednih dana očekujemo gradnju vrtića u Bloku 6 i Pljevljima. Dodatno, dogovoren je novi projekat sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope za izgradnju sedam novih vrtića, od 17 miliona eura, te novi projekat sa Evropskom investicionom bankom za totalnu rekonstrukciju i dupliranje kapaciteta 3 vrtića (Momišići Zabjelo i Kotor). Što sve skupa znači da je, uz rekonstrukcije, samo u posljednje tri godine otvoreno oko 2 000 novih mjesta za djecu u vrtićima, ali i da novi projekti koje sam pomenuo nose još toliko novih mjesta za djecu – preciznije oko 2 500”, naglasio je ministar prosvjete.

 

loading…