Radovi na izgradnji Doma digitalne revolucije započeti su danas, a tom prilikom, predsjednik Opštine Marko Kovačević, istakao je pred prisutnima značaj ovog projekta za razvoj Nikšića.

“Ona sinegrija koju mogu da ostvare Opština Nikšić, Tehnopolis, Uprava kapitalnih investicija i Ministarstvo nauke, može i te kako da dâ rezultate tako što ćemo u krajnjem dobiti jedan novi multifunkcionalan prostor za razvoj kreativne industrije i drugih inovativnih komercijalnih usluga, a takođe ugrađujemo još jedan kamenčić u mozaik našeg Doma revolucije. A znamo da je pokojni Dugo Krivokapić govorio da nije čudo što se Dom revolucije ovoliko gradi kad je naslovljen na Skadarsku ulicu, tako da je Dom revolucije dugo vremena predstavljao i nikšićki Skadar na Bojani, a neka ovaj Dom digitalne revolucije bude i ona mlada Gojkovica koju ćemo u taj naš Skadar na Bojani ugraditi da ga konačno izgradimo do kraja. Ovo je zaista veliki dan za nas”, istakao je Kovačević i najavio početak realizacije i drugih projekata.

U prisustvu ministarke nauke i tehnološkog razvoja Biljane Šćepanović, predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića, predsjednika SO Nikšić Nemanje Vukovića, Maje Delić iz Uprave za kapitalne projekte i izvršnog direktora IPC-a Tehnopolis Đorđija Malovića – danas je ozvaničen početak radova, na novom Domu koji će se nalaziti u dijelu Doma revolucije u Nikšiću.

Projekat se realizuje kroz saradnju Opštine Nikšić, IPC-a Tehnopolis, Uprave za kapitalne projekte i Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja.

Dom digitalne revolucije će inovativnim pristupom i valorizacijom njegovih potencijala postati jedan novi multifunkcionalni prostor za razvoj kreativne industrije kako u Nikšiću tako i u Crnoj Gori, omogućavajući dalji razvoj servisa i usluga IPC-a Tehnopolis.

Ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović zahvalila se IPC-u Tehnopolis na pozivu da ozvaniči otvaranje početka radova.

“Zaista sam srećna što zajednički obilježavamo početak izvanredne transformacije i ponovnog rođenje jedne ikonične konstrukcije i simboličnog primjera brutalističke arhitekture. Taj stari objekat Doma revolucije, pored toga što je simbol naše prošlosti, dobija priliku da postane i simbol moći i inovacija ne samo u graditeljskom i arhitektonskom pogledu već i u pogledu funkcionalnosti“, kazala je ministarka i dodala da danas započinje nova etapa u životu ovog svjedoka ideala i borbi prošlih vremena, i započinje putovanje na kojem njegovu svrhu ponovo osmišljavamo i usklađujemo je sa potrebama i težnjama 21. vijeka, putovanje koje neće izmijeniti samo jednu zgradu već će konačno udahnuti život ovom betonu, pa će novi Dom revolucije, sada Digitalni dom revolucije, dobiti vitalnu ulogu u oblikovanju budućnosti Nikšića i crnogorske inovacione zajednice.

“Očekujemo da Dom digitalne revolucije postane prostor susreta prošlosti i budućnosti time što će veličanstveno zdanje iz prethodnog vijeka otvoriti vrata modernim sadržajima i postati dinamično središte ideja naše sjutrašnjice, za koju već sa sigurnošću znamo da će imati digitalni karakter. Želim da, ne prvi put, naglasim da gradska uprava Nikšića pokazuje nepokolebivi senzibilitet prema stvaranju uslova za razvoj inovacija, pružajući kontinuiranu i nesebičnu podršku Tehnopolisu, te prepoznaje potencijal ovog projekta kao katalizatora za izgradnju ekosistema koji njeguje inovaciju i podržava našu mladost, preduzetnike i kreativne industrije“, naglasila je, između ostalog, Šćepanović.

Predsjednik Skupštine opštine Nikšić Nemanja Vuković izrazio je zadovoljstvo što se još jedna, nadasve korisna i lijepa ideja, pretače u stvarnost.

“Naša je obaveza, a ujedno i ogromno zadovoljstvo i privilegija, da podržimo svaku dobru inicijativu, da nađemo način da uvažimo kreativnost, energičnost, posvećenost radu, napor da se stvori nova vrijednost. A u tom kontekstu, IPC Tehnopolis smo prepoznali kao istinskog prijatelja i partnera, koji više nego uspješno znanje i ambicije pretvara u bolje sjutra svih nas.

Nesumnjivo će, u najkraćem mogućem roku, Dom digitalne revolucije postati dom dobrih ideja i istinskih stvaralaca – pojedinaca i kompanija spremnih i sposobnih da daju vlastiti pečat zajedničkim nastojanjima da, unapređujući lokalnu i nacionalnu infrastrukturu i ekonomiju, kvalitet života u Nikšiću i Crnoj Gori podignemo na veći nivo. Tehnopolis postaje centar kreativne industrije u Crnoj Gori, što svakako baca jedno novo, lijepo svjetlo i na naš grad, i pruža nam nove mogućnosti da mnoge stvari promijenimo nabolje.

Želio bih istaći da je početak radova na izgradnji ovog doma novi dokaz da se do željenih rezultata najlakše i najbrže dolazi onda kada postoji puna sinergija u ciljevima i djelovanju svih relevantnih adresa. Siguran sam da ćemo, zajedno sa Tehnopolisom, Upravom za kapitalne projekte i Ministarstvom nauke i tehnološkog razvoja i ubuduće uspijevati da obradujemo naše građane realizacijom sličnih projekata, kao i da će se lista partnera kontinuirano širiti – šireći tako i mogućnosti da u vremenu pred nama dobijemo mnogo toga inovativnog i lijepog“, zaključio je Vuković.

Maja Delić iz Uprave za kapitalne investicije podsjetila je na uložena sredstva i aktivnosti koje sprovodi ova uprava u saradnji sa nadležnim ministarstvom i Opštinom kako bi se višegodišnja problematika riješila, i kazala da će Dom digitalne revolucije biti centar zbivanja ne samo Nikšića.

Direktor IPC-a Tehnopolis Đorđije Malović govorio je o cilju projekta Doma digitalne revolucije, naglasivši njegov značaj za razvoj kreativne industrije kako u Nikšiću tako i u Crnoj Gori, kao i za podršku daljem razvoju inovativnih kompanija sa fokusom na kreativne industrije, koje bi dale dodatni impuls razvoju lokalne i nacionalne ekonomije, a time pozicionirale i Nikšić kao centar kreativne industrije u Crnoj Gori.

Ovaj jedinstven kreativni javni prostor, snabdjeven najsavremenijom opremom, igraće važnu ulogu u ekonomskom razvoju naše opštine, dok će građanima omogućiti modernizovane i unaprijeđene usluge, u skladu sa digitalnim mogućnostima savremenog doba.

Za ovaj projekat opredijeljeno je 726.000 evra, a rok za završetak radova je šest mjeseci od uvođenja izvođača u posao.