Više od 160 građana Crne Gore dobilo je poziv javnog izvršitelja da su dužni Elektroprivredi (EPCG) ukupno 71,83 hiljade EUR sudskih troškova za spor koji je okončan 2013. godine, a za koji većina nije ni znala da je pokrenut.

Dnevne novine pišu da je sve počelo prije par godina, kada je nekoliko opozicionih partija javno pozivalo građane da tuže EPCG zbog uvećanih računa za utrošenu električnu energiju, tvrdeći da se ta kompanija godinama neosnovano bogati jer od građana traži da im plaćaju i gubitke energije u prenosnom i distributivnom sistemu. Takođe, građane su ohrabrivali da će postupak biti riješen u njihovu korist i da neće imati nikakvih troškova u sudskom sporu.

U ovom slučaju, kako Dnevne novine saznaju od izvora bliskog istrazi, cijelu priču o sudskom postupku protiv EPCG je pokrenula Socijalistička narodna partija (SNP), koja je angažovala i advokata Nikolu Bulatovića, inače aktivistu te stranke, da zastupa građane u parničnom postupku.

SNP je, kako navode Dnevne novine, sa nekoliko nevladinih organizacija (NVO) tražio od građana da u opštinske odbore te partije dostave račune za utrošenu električnu energiju sa matičnim brojem, a dokumentacija je kasnije prosljeđivana Bulatoviću.

U parničnom postupku koji je okončan 21. novembra 2013. godine sudija Osnovnog suda u Nikšiću, Stojanka Pajović donijela je presuda u korist EPCG, a tužiocu naložila da isplati sudske troškove tuženoj strani. Međutim, od tada do nedavno, kada su im blokirani računi, većina građana sa spiska, koji su objavile Dnevne novine, nije ni znala da je postupak pokrenut, a svaki pokušaj da dođu do informacija kada su i kome dali punomoćje bio je bezuspješan.

Zbog toga su odlučili da ulože žalbu na odluku javnog izvršitelja, zbog koje su im blokirani računi, kao i da posjete arhiv i provjere potpise na punomoćju koje su navodno dali advokatu.

Bulatović je jednom od klijenata potvrdio da je vodio postupak, ali i saopštio da je još u decembru 2013. godine SNP-u poslao presudu i naveo da je radio svoj posao i da ne zna zašto presuda nije dostavljena građanima sa spiska.

Spisak koji je advokatska kancelarija Jovović, Mugoša i Vuković, kao pravni zastupnik EPCG, u ovom sporu vodila dostavila javnoj izvršiteljki Maji Ajković 11. maja ove godine, nalazilo se 220 građana, dok je na novom spisku od 28. oktobra taj broj iz nepoznatih razloga smanjen na 169. Građani presudom moraju da plate po skoro 500 EUR EPCG na račun sudskih troškova.

Dnevne novine pišu da se u identičnoj situaciji sredinom aprila našlo više stotina građana koji su na nagovor Pokreta za promjene (PzP) tužili EPCG i izgubili spor.

PzP je tada pristao da plati sudske troškove građanima. U odnosu na ovaj slučaj, građani tada nijesu tvrdili da su prevareni i da ne znaju o kakvom sporu je riječ, a PzP je odmah uplatio skoro 80 hiljada EUR parničnih troškova EPCG.