Abazović, Borovinić, Šestov

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović primio je danas vakcinu protiv koronavirusa AstraZeneka, kojim je zvanično počela vakcinacija ovom britanskom vakcinom. Vicepremijer je poručio da je vakcinu primio u cilju afirmacije masovne vakcinacije.

“Jedini način da se izborimo sa kovidom jeste da se masovno vakcinišemo. Sad imamo vakcinu i pozivam građane da se vakcinišu. Solucija je jednostavna, da uđemo u sistem vakcinacije i vratimo slobodu. Nadam se da će svijet zajedno pobijediti COVID-19”, rekao je potrpedsjednik Vlade.
Abazović je zahvalio svima koji se bore protiv koronavirusa i daju svoj maksimum i poručio da je vakcinacija najmanje što građani mogu da urade da se oduže medicinskim radnicima koji se bore protiv koronavirusa.
“Svi treba da se vakcinišemo jer ćemo samo tako sačuvati zdravlje i ekonomiju. Crna Gora neće biti poželjna turistička destinacija ako se ne vakcinišemo”, naglasio je potpredsjednik Vlade.
Ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović ponovo je apelovala na građane da se vakcinišu protiv koronavirusa i poručila da je svaka vakcina efikasna i bezbjedna. Ona je najavila je da se očekuju nove količine vakcina AstraZeneka, kao i da stižu nove doze vakcina Sinofarm i Sputnik V.
“Kompletna vakcinacija je organizovana da budu dostupne sve vakcine. Masovna imunizacija trebalo bi da krene oko 20. aprila, kada se očekuje dolazak preko 200.000 doza vakcina Sinofarm, novih količina vakcina AstraZeneka i Fajzerove vakcine, kao i 50.000 dogovorenih doza Sputnjik V”, najavila je ministarka zdravlja.
Ministarka Borovinić Bojović je naglasila da svi treba da budemo svjesni da se radi o globalnom problemu, iz kojeg možemo izaći samo zajedno.
Šefica kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori dr Mina Brajović saoštila je da svi raspoloživi dokazi ukazuju da je AstraZeneka bezbjedna i da se tokom administriranja milionskih doza uočavaju tromboze zgrušavanja krvi, ali da je to u okvirima očekivanog.
“Mediji su svih ovih mjeseci davali vanredan doprinos odgovoru na COVID-19 i zahvaljujem im se na velikom trudu da na objektivan i blagovremen način plasiraju naše poruke, koje su nepromijenjene”, rekla je dr Brajović i pozvala građane da nastave da poštuju epidemiološke mjere.
Direktor Doma zdravlja Podgorica dr Danilo Jokić rekao je da je punkt za vakcinaciju u Muzičkom centru urađena u veoma kratkom roku, da će se tu vakcinisati zaposleni u medijima i prosvjeti. On je apelovao da proces imunizacije bude završen u što kraćem roku jer je to, kako je kazao, jedan od načina da se zaustavi ova pošast.
Novinarka TV Prva Anđela Šestović, nakon primanja vakcine, kazala je da se za sada osjeća dobro i da nije imala dilemu da li da primi AstraZeneku.
“Razvoj vakcine pratimo od marta i nisam imala dilemu. Vrlo dobro sam upoznata sa svim njenim svojstvima kao novinar. Uvijek treba da stojimo u prvom redu sa zdravstvenim radnicima”, kazala je Šestović.