Evropska nedjelja mobilnosti počela je danas i trajaće do 22. septembra gdje će građani Crne Gore i zemalja Evropske unije imati priliku da učestvuju u ovom veoma popularnom događaju vezanom za održivi transport.

Ovaj događaj se održava pod sloganom ,,Pametna mobilnost. Jaka ekonomija”, a prvi dan je počeo u 11 časova, u novoj zgradi Skupštine Glavnog grada u Podgorici, gdje je održana konferencija za medije

Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) je od ove godine nacionalni koordinator kampanje koja se realizuje u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori uz podršku EU Info centra, Ministarstvom održivog razvoja i turizma, Ministarstvom ekonomije, NVO Biciklo.me, Glavnim gradom Podgorica, drugim opštinama i partnerima i nevladinim organizacijama u Crnoj Gori.

Na konferenciji su govorili:.
-Fiona Mekluni, stalna predstavnica UN i stalna koordinatorka UNDP u Crnoj Gori.
-Srđan Mugoša, generalni direktor Direktorata za klimatske promjene u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.
-Dragutin Đeković, menadžer Glavnog grada
.

Cilj kampanje, koja se održava svake godine, jeste da podstakne lokalne vlasti da uvedu i promovišu mjere održivog transporta i pozovu sugrađane da koriste alternativne načine prevoza.

Tokom Evropske nedjelje mobilnosti širom Crne Gore, organizovaće se brojne manifestacije kojima će gradovi, organizacije i svi učesnici dati svoj doprinos zaštiti životne sredine.

Evropska Nedjelja mobilnosti završava se Danom bez automobila 22. septembra, kada svi gradovi koji učestvuju u ovoj kampanji pojedine ulice zatvore za automobile i rezervišu samo za pješake, bicikliste i javni prevoz, bilo djelimično ili tokom cijelog dana.

“Pozivamo sve građane Crne Gore da se aktivno uključe u kampanju i daju svoj doprinos ovoj inicijativi, tako što će od 16. – 22.. septembra na posao ili u školu – kada je to moguće, odlaziti biciklom, pješke ili javnim prevozom”, ističe se u saopštenju.

K.Ć.