Nikšićanka Miljana Nikolić na 20. Međunarodnom takmičenju klavirskih dua u Vrnjačkoj Banji osvojila je prvo mjesto sa maksimalnih 100 poena, prenose Vijesti.

Miljana studira na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a na pomenutom takmičenju nastupala je sa kolegom Lazarom Lazarevićem iz Sombora.

Njih dvoje su u klasi kamerne muzike, kod prof. Marine Milić Radović. Oni su, zajedno sa duom koji čine Kaja Mandić Plavšić i Milorad Ćirić, koji su takođe osvojili 100 poena, proglašeni najboljim učesnicima takmičenja.

“Miljana i Lazar, iako su tek prva godina studija iznenadili su izborom ozbiljne ‘Fantazije’ od Šuberta koju su izveli napamet, besprekorno, ozbiljno, sa čvrstom strukturom i istančanim osjećajem za kompozitorove fine promjene raspoloženja“, kazala je njihova profesorica.

Zbog pomenutog uspjeha Miljana i Lazar će krajem septembra imati koncert u Somborskom narodnom pozorištu, kao poklon od direktora te ustanove.

Na takmičenju je učestvovalo 16 klavirskih dua i dva sastava klavir šestoručno, a učesnici su bili sa akademija iz Istočnog Sarajeva i Niša, Akademije umetnosti iz Novog Sada, kao i iz muzičkih škola iz Prokuplja, Požarevca, Trstenika i Prijedora.