Zarade pripadnika Vojske Crne Gore biće uvećane za 10 do 15 odsto, što je prvo povećanje nakon 2016. godine. Vlada Crne Gore donijela je juče, na predlog Ministarstva odbrane, Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o zaradama lica u službi u Vojsci Crne Gore, za čiju primjenu će biti potrebno oko 195.000 eura mjesečno, a za šta sredstva u budžetu već postoje.

Ukupna zarada lica u službi u Vojsci biće uvećana za 10 odsto od osnovne zarade, a za pripadnike deklarisanih jedinica za 15 odsto, koji do sada nijesu imali nikakav dodatak, uprkos važnoj ulozi u okviru evroatlantskog sistema kolektivne odbrane.

„Usvajanjem ove Uredbe stvorićemo uslove za poboljšanje materijalnog statusa zaposlenih u Vojsci, spriječiti odliv kadrova ali i te pozicije učiniti atraktivnijim za rad. S obzirom na to da je zaposlenima u zdravstvu i prosvjeti zarada u prethodnom periodu uvećavana dva puta, zalagaću se za dalje poboljšanje uslova rada i statusa zaposlenih u Vojsci i Ministarstvu odbrane“, ocijenio je potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević.

Ovom Uredbom izvršiće se i usklađivanje zarada lica u službi u Vojsci Crne Gore u cilju rangiranja dužnosti, prepoznavanja radnih mjesta sa specifičnim i otežanim uslovima rada i obezbjeđenja adekvatne naknade za takve vrste poslova. Takođe, ovim aktom se vrši prekompozicija i uvećanje zarada lica koji se bave zdravstvenom zaštitom i vojnim sanitetom u Vojsci i uvode novi dodaci za deficitarna znanja i struke u Vojsci Crne Gore, koje do sada nijesu bile adekvatno riješena (sajber).

Trenutno postoji značajna razlika između zarada lica koja se bave zdravstvenom zaštitom u Vojsci i u javnom sektoru, pri čemu bi, bez ovog uvećanja koje je sada obezbijeđeno, ova razlika bila još veća, budući da od 1. jula stupa na snagu dodatno povećanje plata u javnom zdravstvu.

Prethodna Vlada donijela je u aprilu ove godine Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o zaradama lica u službi u Vojsci Crne Gore, ali ona nije potpisana niti objavljena u „Službenom listu Crne Gore“, pa samim tim nije ni mogla stupiti na snagu.