Zaposleni u prosvjeti ni juče nijesu primili platu za februar, koja je trebalo da bude uvećana 5,5 procenata. Iz resora Predraga Boškovića kazali su juče Dnevnim novinama daje razlog kašnjenja plata prosvjetarima “novi obračun” i da će zaposleni u prosvjeti plate za februar primiti danas, najkasnije sjutra.

“Obračun zarada, u skladu sa novim Granskim kolektivnim ugovorom, zaposlenih u obrazovno-vaspitnim ustanovama danas će biti dostavljen Ministarstvu finansija, nakon čea će se izvršiti isplata zarada” saopštila je PR služba Ministarstva prosvjete.
Kako su objasnili, zbog odredbe o povećanju zarada novog Granskog kolektivnog ugovora bilo je potrebno uraditi i novi obračun koji je ujedno i razlog kašnjenja isplata plata.
“Novi Granski kolektivni ugovor koji je stupio na snagu 17. februara propisuje uvećanje zarada zaposlenima u obrazovno vaspitnim institucijama. Isplatom februarske zarade pitanje kašnjenja će biti riješeno”, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.
Predsjednik sindikata prosvjete pri Uniji slobodnih sindikata Zvonko Pavićević, koji je sa ministrima Radojem Žugićem i Predragom Boškovićem sjedio za pregovaračkim stolom potvrdio je za DN da je razlog kašnjenja “novi obračun”.
Naime, Ministartstvo finansija je stopiralo isplatu zarada za februar sa dogovorenim uvećanjem od 5,5 odsto i školama u petak sugerisalo da naprave novi obračun s tim da, kako je kazao, pola plate obračunaju po starom, a drugu polovinu sa uvećanjem.
“Kolektivni ugovor je potpisan 16. februara, pa će povišica biti uračunata od 17. februara, kada je i stupio na snagu novi Granski kolektivni ugovor, a ne na cijelu platu” rekao je Pavićević.
Kašnjenje zarada izazvalo je, kako je Pavićević rekao, ogorčenje i nezadovoljstvo prosvjetara.
“Jedino sa čime smo do sada bili zadovoljni je redovnost plate, a sada sa ovim simboličniom povećanjem i to hoće da nam uzmu. Prosvjetni radnici su nezadovoljni i ogorčeni kašnjenjem februarskih primanja”, kazao je Pavićević.