Crnogorski studenti u poslednje vrijeme sve češće se okreću raznim sredstvima za stimulaciju koncentracije kako bi na ispitima dobili što bolje ocijene, prenosi RTCG.

Dok je nekima dovoljno da se umiju, prošetaju ili popiju kafu, sve su brojniji oni koji za bolje rezultate pri učenju koriste tablete za pamćenje.

Prema podacima iz nekih apoteka, prodaja ovih medikamenata posljednjih godina raste, a zapaženo je i da se posebno pojačano koriste u vrijeme ispitnih rokova.

Riječ je uglavnom o tabletama na bazi bilja i vitamina kojih ima više vrsta, a cijene se kreću od pet do 20 eura, u zavisnosti od proizvođača.

Preporučena doza je od jedne do tri tablete dnevno i ukoliko se pridržavate uputstva, potpuno su bezopasne. Međutim, studenti često umeju da prekorače ovu preporuku i tada nastaju problemi.

Psihološkinja Radmila Stupar-Đurišić objašnjava da su koncentracija i pažnja prirodni kapaciteti ličnosti koji se mogu povećavati vježbom u određenom periodu.

“U pet do 12 ne može i kada vam treba povećana koncentracija i pažnja, a nijeste se posvetili tome u prethodnim mjesecima, medikament je neophodan ukoliko vam to treba”, kaže ona i naglašava da je kao psiholog veliki protivnik bilo kakvih stimulativnih sredstava.