Prava je rijetkost da petogodišnje dijete od toliko vrsta sportova, za svoj hobi odabere baš bilijar. U tome je petogodišnji Nikola Krivokapić iz Nikšića neprevazidjen. On igra bilijar sa preciznošću na kojoj mogu da mu pozavide i iskusniji igrači. Iako malen, Nikoli to ne smeta da se vješto podigne i posloži kugle za početak igre. Za njega bilijar uopšte nije komplikovan, a kaže i da se dok igra uvijek dobro zabavlja.

“Bitno je samo da dobro naciljam i da ubacim kuglu u rupu. Volim da igram i nikad mi nije dosadno“, kaže Nikola. Posebno je neobično što je Nikola naučio da izvodi „ trick shots“ ili, kako ih on zove „ trikove“ u bilijaru, kao što su svi udarci sa štapovima na stolu, trokutima, kao i popularni džamp.
Za Nikolu je bilijar više od igre, svakodnevno uči i otkriva nove tajne ovog sporta.
“Najviše volim da pravim trikove kao što je džam, da vučem kuglu unazad, ali i da igram sa nekim, najviše sa tatom”, kaže ovaj talentovani diječak. Za Nikolu nije važno kako i zašto voli bilijar, nije mu ni interesantno da objašnjava šta je to toliko posebno u udaranju kugle štapom. Za njega je dovoljno da igra, a to što je nedavno dobio i svoj prvi štap dalo mu je dodatnu volju da bude uporan i da vježba.

Jedan od razloga zašto je Nikola sjajan u bilijaru je i taj što je Nikolin otac Stevan Krivokapić, trostruki je i aktuelni šampion Crne Gore u karambolu. Stevan ljepotu udaranja kugle štapom nije namjerno prenio na Nikolu, kaže da se to desilo spontano.

“On je još prije godinu počeo da igra bilijar. Gledao je kako ja to radim, kako to rade momci u našem klubu. Simpatično i začuđujuće nam je bilo kako se trudi da drži štap kad preko stola jednom rukom, oslanjajući štap na martinelu, udara kugle. Tako je sve počelo”, kaže Stevan. Svjesni Nikolinog talenta za igranje bilijara roditelji su odlučili da ga ne forsiraju, već da ga puste da još koju godinu dječački uživa u ovoj igri preciznosti, koncentracije i strpljivosti.

Ljubav prema bilijaru i kod Stevana je počela u djetinjstvu,ali svakako ne tako ranom kao kod Nikole.

Nakon bilijara Stevan počinje da igra karambol, kojem ga je učio pokojni Mićan Nedović. Rezultati sa brojnih takmičenja nijesu izostajali, dva puta 2002. i 2003. godine osvaja prvo mjesto na državnom takmičenju, dok na na nezvaničnom takmičenju Balkana zauzima drugo mjesto.

Nažalost, nakon Stevanovih uspjeha u Crnoj Gori uslijedila je kriza u bilijar sportu, brojni klubovi se zatvaraju, a karambol praktično nestaje.

Iako je napravio decenijsku pauzu u igranju bilijara Stevan odlučuje da taj sport vrati Nikšiću. Osniva profesionalni bilijar klub “ Nik” i poslije dvanaeset godina neigranja karambola prošle godine osvaja ponovo prvo mjesto na državnom takmičenju. Krivokapić kaže da je Nikšić mnogo izgubio gašenjem klubova. Klub ,,Nik” okuplja mlade u okviru igre, zabave i druženja.

“Prije 30 godina u Nikšiću je bilo dvadesetak stolova za karambol i bio je veoma popularan. Sada samo ja imam taj sto koji je star 111 godina, a postoji još jedan koji je u privatnom vlasništvu. Trenutno u Nikšiću pored mog kluba radi još jedna za profesionalni bilijar”, objašnjava Stevan.
,,Pokušavamo da osnujemo Savez, da privučemo što više mladih da igraju bilijar. U planu je i otvaranje škole bilijara, kasnije i karambola. Misija nam je da pokažemo koliko je bilijar poseban jer je svaki udarac u bilijaru drugačiji, kugla nikada neće stati na isto mjesto, a svakom igrom učiš nešto novo”, poručuje na kraju Krivokapić svima koji žele da igraju bilijar.