U prethodnoj godini crnogorskoj policiji prijavljen je nestanak 96 osoba, ali je njih 91 do sada već pronađena. Većina, tačnije njih 77 nađeno je živo, dok je 14 osoba zatečeno u beživotnom stanju, a nakon obdukcije je utvrđeno da su umrli prirodnom smrću ili usljed suicida.

Rukovodilac Grupe za potražnu djelatnost Odsjeka za suzbijanje opšteg kriminaliteta u Sektoru kriminalističke policije Saša Đurović, ističe da je većina nestalih nađena živa, te da je nerijetko riječ o maloljetnicima.

Na pitanje zbog čega građani odlaze od svojih domova i napuštaju svoje najbliže, iz policije tvrde da nema uopštenog objašnjenja, ali su uglavnom motivi lične prirode.

Prikupljanje podataka od porodice, prijatelja, utvrđivanje socijalnog i psihološkog profila nestalog, među najtežim je poslovima inspektora koji se bave potragama. Kada jednom utvrde razlog nestanka, znatno su bliže pronalasku nestalog.

Đurović ķaže da se u svom poslu nagledao svakakvih slučajeva, od toga da je jedan djed odlučio da ode na odmor bez pozdrava, pa do toga da jedna gospođa, koja je prijavljena kao nestala, nakon što su je pronašli, odbila je da se vrati kući.

Upravi policije je od početka prošle godine pa sve do 1. decembra prijavljen nestanak odnosno udaljenje od kuće 44 maloljetnika. Za posljednjih pet godina ta je brojka znatno veća i iznosi čak 221, ali su gotovo sva djeca pronađena živa i zdrava.

Kao glavni razlig zbog kog maloljetnici napuštaju domove navode iz policije loših ocjena, a nerijetko, na njihovo udaljenje utiču i drugi problemi emotivne, socijalne i porodične prirode.

Od 2010. godine policiji je prijavljen nestanak 748 osoba od kojih je 659 osoba pronađeno živo i zdravo.

U tom istom periodu pronađeno je 59 beživotnih tijela za koje se nakon identifikacije i izvršene obdukcije utvrdilo da se ne radi o nasilnoj smrti. Za osobama koje nijesu pronađene i dalje se traga.