Mladi Nikšića

Zbog izuzetnog doprinosa pozorišnom stvaralaštvu u Crnoj Gori, akademiku Sretenu Peroviću prestižno priznanje biće uručeno na ceremoniji svečanog otvaranja Međunarodnog festivala glumca, prenosi CDM.

Ove godine u takmičarskom programu gledaćemo šest predstava iz Crne Gore i zemalja iz okruženja.

Nikšić će od 12. do 18. novembra biti domaćin četrnaestog izdanja Međunarodnog festivala glumca. U takmičarskom dijelu, obuhvaćeno je šest predstava iz djelova bivše SFRJ, koje su žanrovski raznovrsne, a istovremeno i komplementarne- saopšteno je na konferenciji za novinare u Nikšićkom pozorištu.

“Ovaj festival u centru pažnje ima glumca i njegovo ostvarenje. Tokom postojanja pretrpio je različite forme i koncepcije. Ipak gluma i glumac bili su i ostali okosnica festivala i stvaralačke misije pozorišta. Želim da vas podsjetim da ove godine bijenalno dodjeljujemo nagradu „Veljko Mandić”, za izuzetan doprinos pozorišnom stvaralaštvu u Crnoj Gori, koja će biti uručena akademiku Sretenu Peroviću”, kazala je potpredsjednica opštine Nikšić, Sonja Nikčević.

Direktor Nikšićkog pozorišta, Zoran Bulajić, kazao je da je tim za selekciju u sastavu Vojislav Krivokapić, Dragan Perović i Zoran Bulajić, odlučio da na scenu Nikšićkog pozorišta dovede šest komada. Pored predstava „Sveti i prokleti” Obrada Nenezića, „Inspekcija” Gorana Bulajića i „Leptir” Aleksandra Radunovića, Niksićani će vidjeti i dvije koje je režirao Jagoš Marković, „Jesenju sonatu” i „Učene žene”. U zvaničnoj selekciji je i komad „Balon” Mislava Brečića. Za završno veče predviđen je performans „Koraci”, studijskog programa gluma sa Cetinja, profesora Ferida Karajice i asistentkinje Julije Milačić. Žiri festivala u sastavu Božidar Bota Korpivica, Kristina Obradović i Sreten Mitrović, odlučivaće o nagradama.

Prema riječima selektora Dragana Perovića, odabir se zasnivao na kvalitetu i dostupnosti. U nekim danima festival se preklapa sa Festivalom jugoslovenskog teatra u Užicu, ali, naglasio je, to nije bila smetnja da ovogodišnji odabir ima primjetne žanrovske osobenosti i raznovrsnosti. „Domaće” predstave, našle su svoje mjesto zbog kvaliteta i upoređivanja koje je dalo odgovor na pitanje gdje smo u odnosu na produkcije pozorišta iz zemalja regije.

Predstava „Leptir” je porodična drama, tragedija u jednom činu, slika postranzicjskog društva. Obrad Nenezić se u tragediji sa istorijskom podlogom „Sveti i prokleti” vratio antičkom teatru u stihu, uz elemente savremenosti. „Inspekcija” je daleki eho Gogoljevog „Revizora”. „Jesenja sonata” Ingmara Bergmana je porodična drama, koja je još ranije imala ekranizacije na filmu, uz legendarne Ingrid Bergman i Liv Ulman. Sasvim prigodno za festival biće i igranje „Balona”, predstave posvećene životu glumca. „Učene žene”, komedija Žan Baptist Poklena, iz 17. vijeka i dalje je aktuelna priča, saopštio je Perović.

Cijena pojedinačnih ulaznica je 5 eura, dok komplet ulaznica iznosi 35 eura. Za predstave „Sveti i prokleti” i „Inspekcija”, karte će se prodavati sa 50 odsto popusta za srednjoškolce, studente, penzionere i osobe sa smetnjama u razvoju.

Festival glumca organizuje JU „Nikšićko pozorište”, pod pokroviteljstvom Vlade Crne Gore, Ministarstva kulture i opštine Nikšić.