Uprkos brojnim inicijativama da se spriječi sječa lipa na nikšićkom gradskom trgu, to nije urodilo plodom.

Ekološki pokret “Ozon” pokrenuo je peticiju da se sačuvaju drvoredi, koju je potpisalo nešto više od hiljadu građana, ali je lokalna uprava ignorisala peticiju i nastavila po njihovom planu.

Direktor EP “Ozona” Aleksandar Perović kazao je da je peticija bila građanska inicijativa, ne njihova, a oni su samo kao i uvijek bili tehnička i logistička podrška

“Upravo zbog toga što je iza peticije stalo preko 1.200 građana porazno je, pa i skandalozno što je lokalna uprava ignorisala peticiju i grubo prekšila pravo javnosti na učešće u procesu donošenja odluka garantovano Ustavom Crne Gore, čitavim nizom važećih zakona i potvrđenih međunarodnih ugovora. Tu nema šta da se komentariše, već da se samo konstatuje činjenično stanje”, kazao nam je Perović

On je istakao da nemaju saznanja o presađivanju novih lipa i da ne vjeruju ništa lokalnim funckionerima.

“Izjava Sekretara Adžića ′da lipe spuštaju sok i da se zbog toga kola ne mogu parkirati pod njima′, ne daju povod da se nadamo u to da će simboli Nikšića i sveto drvo Slovena , biti vrsta koja će biti odabrana kao odgovarajuća. Malo parafraziram, ali nije nemoguće da će izabrati plastične imitacije koje niti mirišu niti ispuštaju sokove, pivo ili druga pića, zavisno od toga šta preferiraju lokalni funkcioneri. Jer imaće otvoreni barovi koji će prodavati pića pa i čaj lipe”, zaključio je Perović.

On nam je kazao da je EP “OZON” podnio pritužbu Ombudsmanu na rad lokalne uprave i povrede ljudskih prava i sloboda koji je pokrenuo postupak.

“Pripremamo studiju slučaja koju ćemo dostaviti Sekretarijatu Arhuske konvencije koja se bavi pravima javnosti pravovremeno i adekvatno informisanje, učešće u procesu donošenja odluka i pravu na pravnu zaštitu tih prava, što je sve izostalo u ovom slučaju”, kazao je Perović.

On je poručio da će uraditi sve što je u njihovoj moći da lipe ponovo budu na Trgu i da se nikada ne ponovi slična situacija.

“Vjerujemo da ce ′pale′ nikšićke lipe probuditi duh slobode kod mladih ljudi ali i kod svih koji shvataju koliko je važno pravo svih nas da odlučujemo o pitanjima koje se tiču životne sredine”, istakao je director EP “Ozona”.

D.D.