Program pod nazivom “Saradnjom do kvalitetnijeg obrazovanja djece pogođene siromaštvom” u organizaciji NVO Naša budućnost, završen je u nedjelju performansom djece osnovnoškolskog uzrasta na nikšićkom Trgu. Perfomans je održan u vidu istinitih priča sa izmišljenim imenima, o problemima diskriminacije učenika od nastavnika i socijalne isključenosti između vršnjaka.

Cilj je bio da se ukaže javnosti na probleme sa kojima se suočavaju djeca iz socijalno ugroženih porodica u školama, skretanje pažnje roditeljima o značaju školovanja za njihovu djecu, nastavnicima kao i donosiocima odluka na uvođenje inovativnih vanškolskih programa u kojima će se moći uključiti i djeca koja žive u siromaštvu.

Kroz program je sa predstavnicima Centra za socijalni rad opštine Nikšić, Šavnik i Plužine, Sekretarijatom za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje opštine Nikšić, OCD-a i profesorima engleskog jezika, urađen predlog izmjena i dopuna Akcionog plana Strategije razvoja osnovnog obrazovanja i vaspitanja, gdje je predloženo da se obezbijede sredstva i programi za organizovanje vanškolskih motivacionih programa u kojima bi za djecu/učenike primaoce dječjeg dodatka program bio besplatan. Projekat je podržan kroz program De facto Strong koji realizuje fAKT Podgorica, a finansira EU posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori.

NVO Naša budućnost planira da do kraja oktobra organizuje i sastanke sa predstavnicima Ministarstva rada i socijalnog staranja i Ministarstva prosvjete, gdje će vidjeti da li ima volje da se predlog usvoji u 2016. god. ili će, kako kažu, morati putem peticije inicirati prijedloge izmjena i dopuna Akcionog plana.