Radnici nikšićkih Rudnika boksita koji su nedavno penzionisani zahtijevaju isplatu otpremnina od po deset hiljada EUR, kao što je isplaćeno i zaposlenima u Kombinatu aluminijuma (KAP), koji su sa njima radili u istom repro-lancu.

Predstavnik radnika i inženjera Boksita, Radivoje Knežević, kazao je da su oni diskriminisani u odnosu na rudare koji su ranije uz otpremnine regulisali status, kao i ostale iz repro-lanca u Crnoj Gori.

„Tražimo od Skupštine i Vlade da na isti način postupe i sa penzionisanim radnicima Boksita, koji su u momentu kada je firma Uniprom metali preuzela preduzeće bili primorani da budu penzionisani ili završe na Birou rada“, rekao je Knežević na konferenciji za novinare

On je dodao da radnici podržavaju odluku Skupštine da se zaposlenima u KAP-u obezbijede otpremnine, ali i apelovao na poslanike i poslaničke klubove da istu odluku donesu i za penzionisane radnike Boksita.

„Proizvodnja svake tone aluminijuma u KAP-u počinjala je sa iskopom boksita u oklini nikšićke Župe, što su u teškim uslovima obavljali naši rudari“, naveo je Knežević.

On je precizirao da je riječ o 115 radnika koji su penzionisani, a čije će penzije biti veoma male.

„Prije stečaja radnicima je zaostalih 15 zarada isplaćeno po minimalnoj cijeni rada, iako su te plate u Boksitima bile obračunate u punom iznosu, što j ogromna razlika“, kazao je Knežević.

Prema njegovim riječima, penzije tim radnicima iznosiće oko 250 EUR, što je presedan da rudari sa toliko godina staža završe u penziji sa tolikim primanjima.

Kneževićev kolega Nikola Kilibarda, kazao je da su oni diskriminisani i da većina nije riješila stambeno pitanje.

Radnik Dragan Plavšić, saopštio je da je 35 godina radio u mašinskom održavanju, a da će imati 300 EUR penzije, dok mu rata za stambeni kredit iznosi 322 EUR.

On je kazao da je na ime zaostalih zarada trebalo da dobije 11 hiljada EUR, ali da su mu kao i ostalim radnicima obračunati minimalni iznosi i da je dobio svega 4,6 hiljada EUR.

Radnik Branislav Dačević je kazao da je nedopustivo da u istoj državi jedni dobijaju otpremnine, a drugi ništa, iako su svi radili u istom repro-lancu.

„Nijesmo protiv radnika KAP-a, ali samo tražimo da se ispoštuju i naša prava“, kazao je Dačević.