Stečajni upravnik Rudnika boksita Mladen Marković potpisaće najkasnije do kraja sljedeće nedjelje Ugovor o kupoprodaji nikšićkog preduzeća sa kompanijom Uniprom-metali, biznismena Veselina Pejovića, pišu crnogorski mediji.

Time će vlasnik Kombinata aluminijuma Podgorica KAP zvanično preuzeti nikšićke rudnike, za koje je početkom septembra jedini poslao ponudu na tender za prodaju imovine. Prema informacijama Dnevnih novina, ugovorom će biti definisano kada će i na koji način Pejovićeva kompanija uplatiti kupoprodajnu cijenu za Boksite od 5,39 miliona eura.

Stečajna uprava prethodnih dana je sa Pejovićem vodila intenzivne razgovore o preuzimanju Boksita, a glavni problem u pregovorima nastao je zbog građevinskih i upotrebnih dozvola.

“Imamo problem sa dozvolom za upravnu zgradu Boksita. Isto kao što u KAP-u nije bilo dozvole za jedan pogon, samo što sa Boksitima ima više poteškoća jer nema evidencije u arhivu”, rečeno je Dnevnim novinama u stečajnoj upravi.

Kada je u pitanju dalja sudbina zaposlenih u Boksitima, još nije poznato koliko će radnika uposliti Uniprom-metali. Stečajni upravnik je nedavno odlučio da do 31. oktobra produži ugovore o radu svim zaposlenima, dok je Vlada preuzela obavezu da obezbijedi otpremnine za sve one koji u procesu stečaja ostanu bez posla.

Z.N.