Vlasnik Uniprom metala, Veselin Pejović, potpisao je ugovor o kupovini imovine nikšićkih Rudnika boksita, i radnicima će sjutra do podne biti uplaćena potraživanja iz prvog isplatnog reda, saznaje Mina-business.

Predstavnik Samostalnog sindikata Boksita, Nikola Žugić, kazao je da mu je to saopšteno u današnjem razgovoru sa stečajnim upravnikom Mladenom Markovićem.

„Pejović je, kako nam je saopšteno, ukupno uplatio 1,59 miliona EUR, dok će preostali iznos biti izmiren kada imovina bude u potpunosti prenesena u njegovo vlasništvo. Objašnjeno nam je da postoje ogromni problemi oko katastarskih parcela i posjedovnih listova“, rekao je Žugić.

Prema njegovim riječima, potraživanja će biti isplaćena za oko 560 sadašnjih i bivših radnika.

Zaposlenima će biti uplaćeno po 4,63 hiljade EUR, a odnose se na 24 minimalne zarade, dok bivši rudari očekuju isplatu po tri zarade iz 2010. godine.

„Naša očekivanja su ispunjena što se tiče novčanog dijela, a očekujemo da se sa Pejovićem sastanemo naredne sedmice i razgovaramo o početku proizvodnje i broju radnika koji će biti uposleni“, rekao je Žugić.

Kako je naveo, Marković im je kazao da će im ovih dana biti povezan staž iz stečajnog perioda, dok država treba da uplati sredstva za pet godina.