Vlasnik nikšićkog preduzeća Uniprom metali, Veselin Pejović, zvanično će 1. novembra preuzeti Rudnike boksita, dok će ugovor o prodaji sa njim biti potpisan naredne sedmice.
Predsjednik Sindikata Boksita, Ilija Đilas, kazao je da im je to saopšteno na današnjem sastanku u Podgorici, sa predsjednikom Privrednog suda, Blažom Jovanićem.
„Jovanić nam je kazao da je uvjeren da će Uniprom metali preuzeti većinu od sada preostalih 188 radnika Boksita“, saopštio je Đilas.
Prema njegovim riječima, Jovanić nije mogao da precizira o kojem broju radnika je riječ, već im je kazao da o tome moraju razgovarati sa Pejovićem, ali tek nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora i preuzimanja imovine.
Đilas je podsjetio da je predstavnicima radnika predočeno da će do kraja mjeseca biti isplaćena sva priznata potraživanja radnika iz prvog isplatnog reda.
Radnici Boksita će, kako su ranije najavili, u ponedjeljak održati zbor ispred upravne zgrade preduzeća na kojem će zaposlenima predočiti ishod razgovora sa Jovanićem.
Uniprom metali su jedina firma koja je dostavila ponudu na tender za prodaju imovine Rudnika boksita, po početnoj cijeni od 5,39 miliona eura. Pejović je vlasnik preduzeća Uniprom koje upravlja Kombinatom aluminijuma (KAP).
Stečaj u Boksitima uveden je u novembru 2013. godine, a ovo je šesti put da se prodaje imovina preduzeća.