Uoči i tokom prvomajskih praznika poslednjih godina često smo svjedoci neprimjerenog ponašanja nekih sugrađana koji “proslavu” obilježavaju paljenjem automobilskih guma na različitim lokacijama.

Pojedinci to shvataju kao zabavu ne uzimajući u obzir posljedice koje takvo ponašanje ostavlja na zdravlje ljudi i na životnu okolinu. Crn, gusti dim i nepodnošljiv smrad zagađuju životnu sredinu i vazduh koji dišemo štetno utiče na naše zdravlje. Opasnosti od požara i povreda su takođe izražene. Tim povodom kontaktirali smo predstavnike nevladine organizacije “Ozon” da za naš portal prokomentarišu ovu pojavu.

Aleksandar Perović iz “Ozona” kazao je da su oni više puta upozoravali na štetne posljedice ovakvog ponašanja.

“Paljenje guma je običaj koji ima paganski karakter jer sem što je opasan po zdravlje ljudi, potpuno je besmislen i primitivan “, kazao je Perović i dodao da su otpadne gume samo jedna vrsta otpada za koju sistem nema pravo rješenje.

On je ocijenio da bi rješenje moglo da bude tako jednostavno i veoma korisno za cijelu zajednicu jer se od istrošenih guma na primjer može praviti i podloga za košarkaške i teniske terene.

“Umjesto zdravih stilova života kod nas je ,,paljenje” na svaki način nažalost mnogo interesantnije i očito oslikava kulturološko stanje u kom živimo. Ono što je još tužnije jeste činjenica da to rade djeca nesvjesna potencijalnih opasnosti od dima u kome je više otrovnih gasova koji su opasni po zdravlje”, objasnio je Perović.

Prema njegovoj ocjeni, simbolika proslave prvog maja nekada je bila u radničkim pravima a sada se ona svela na “otpadne gume jer je radnika sve manje a i oni koji rade kod privatnika su potpuno obespravljeni”.

“Što se mene tiče paljenje guma simbolozuje propast jednog sistema koji se zasnivao na lažnim vrijednostima i koji je morao završiti spaljen”, kazao je Perović.

Od predstavnika opštinskog Sekretarijata za komunalne poslove i Komunalne inspekcije dobili smo odgovor da ne pripremaju nikakve posebne aktivnosti u sprječavanju ove pojave.