Ekološki pokret Ozon iz Nikšića i Ekološko društvo Breznica iz Pljevalja pozvali su građane Crne Gore da se aktivno uključe u kampanje koje vode te i druge organizacije civilnog društva, a koje imaju za cilj unapređenje kvaliteta životne sredine i zaštitu prirodnih resursa.

Oni su, povodom obilježavanja Svjetskog dana ekoloških pokreta, naveli da institucije sistema decenijama ne uspijevaju riješiti izražene ekološke probleme poput aerozagađenja, nekontrolisane eksploatacije i devastacije prostora, nepravilnog odlaganja svih vrsta otpada od komunalnog do opasnog, direktnog ispusta otpadnih voda u rijeke, jezera i more, krivolova i drugih nelegalnih aktivnosti.

Imajući u vidu tu činjenicu, kako su saopštili, jasno je da građani moraju pokazati znatno veće interesovanje za aktivno učešće u procesu donošenja odluka koje se tiču životne sredine, a samim tim i budućnosti na ovom prostorima.

„Ne smijemo dozvoliti dalje prolongiranje konkretnog početka rješavanja nagomilanih ekoloških problema, naročito jer je izvjesno da ne postoji volja donosilaca odluka na najvećem nivou da daju šansu ustavnoj odrednici ekološke države, koja je bila i još uvijek je jedinstvena razvojna šansa“, poručili su predstavnici Ozona i Breznice, Aleksandar Perović i Milorad Mitrović.

„Očigledna socio-ekonomsko-kulturna kriza u kojoj se nalazi Crna Gora prijeti da dodatno ugrozi postojeće prirodne resurse, što potvrđuje i prolongiranje roka najvećim industrijskim zagađivačima TE Pljevlja, KAP-u i Toščeliku Nikšić za pribavljanje integrisanih dozvola“, kazali su oni.

Time je, kako smatraju, praktično dat zakonski okvir za dalje ugrožavanja zdravlja ljudi i životne sredine ili „dozvola za ubijanje“.

„Mišljenja smo da je došlo vrijeme da građani javno traže da se i kroz programe političkih partija ponude konkretna rješenja i planovi za unapređenje životne sredine i pravilno valorizovanje prirodnih resursa, pa će i naš javni angažman u narednom periodu, obzirom da se bližimo parlamentarnim izborima, biti u tom pravcu“, naveli su Perović i Mitrović.

Oni su poručili da će nastaviti javno da ukazuju na sve nepravilnosti koje uoče u sistemu. „Pa pozivamo građane da nam se obrate za pomoć ili savjet i sa nama podijele sve informacije za koje smatraju da mogu doprinijeti unapređenju postojećeg stanja, jer mi smo naše organizacije podredili javnom a ne privatnom interesu“.

„Kako naš građanski ekološki aktivizam ne bi ostao samo na papiru, ovom prilikom najavljujemo da ćemo 22. decembra, na dan kada smo prošle godine zajedno organizovali prvi mirni građanski protest zbog ekoloških problema u Pljevljima, na istom mjestu na centralnom gradskom trgu, organizovati veliku građansku akciju pod nazivom Vrijeme je za novo vrijeme, koja će imati regionalni karakter“, kaže se u saopštenju.

Akcija će, kako navode, biti organizovana kako bi još jednom skrenuli pažnju na izražen problem zagađenja vazduha u Pljevljima, zbog čega je, dodali su Perović i Mitrović, ugroženo javno zdravlje i budućnost života na tom prostoru.

Oni smatraju da Crna Gora treba da ide u korak sa vremenom i da se razvija na najboljim mogućim tehnološkim rješenjima, „a ne na besomučnom izrabljivanju prljavih i davno prevaziđenih tehnologija“.

„Da pravilnom valorizacijom, a ne nekontrolisanom eksploatacijom ionako ograničenih prirodnih resursa, postanemo prepoznatljiva i privlačna životna sredina iz koje se neće odlaziti već gdje ćemo svi posvećenošću i radom doprinositi da buduće generacije žive mnogo bolje i kvalitetnije nego što je to danas slučaj“, kazali su Perović i Mitrović.

Oni vjeruju da je došlo vrijeme za novo vrijeme i, kako su poručili, nove ljude na najodgovornijim položajima.