Na Bogetićima je juče  svečano otvorena kuća meda, gdje će se moći kupovati proizvodi članova pčelarske organizacije Nikšić.

„Ovdje će se isključivo prodavati med sa ovih prostora, proizvodi nikšićkih pčelara, što znači da će svaki šverc biti eliminisan. Nije nepoznanica da se na ovom potezu od Bogetića do Ostroga često turistima nudi uvezeni, švercovani med, a svi znamo da je naš proizvod nadaleko poznat“, kazao je predsjednik Pčelarske organzicacije Nikšić Vojin Đukanović.

Kako prenosi Pobjeda, Kuća meda na Bogetićima koštala je oko 10.000 eura, a realizovana je kroz IPARD program, u okviru prekogranične saradnje sa BiH.

„Ukupna vrijednost ovog projekta, koji obuhvata BiH i centralni i sjeverni dio Crne Gore, je 160.000 eura. Ovim programom obuhvaćeno je šest crnogorskih opština i sagrađena su tri ovakva objekta, osim ovoga, po jedan u Šavniku i Mojkovcu. Ovaj objekat na Bogetićima ne bi mogli podići bez svesrdne pomoći lokalne uprave, a prije svih Nebojše Adžića, jer oni su nam ustupili prostor. Sve smo obaveze završili u skladu sa zakonima, a tako ćemo funkcionisati i ubuduće“, kazao je Đukanović.

U objektu će raditi član nikšićke organizacije, ugledni pčelar s Bogetića, Branko Dorongić.

„Ovaj objekat je prelijep i vjerujem da će koristiti nikšićkim pčelarima kako bi na bolji način prezentovali svoje proizvode i valorizovali ono što im je priroda podarila. Ovdje će se, zaista, prodavati pravi med. Pokušaćemo propagandom i kvalitetom da eliminišemo u posljednje vrijeme sve prisutniji švercovani med, posebno na ovom potezu do ostroga. Često ti proizvodi uopšte i nijesu med, a ukoliko jesu onda nije s ovih prostora“, kazao je predsjednik Saveza crnogorskih pčelara Radule Miljanić.

Podizanje ovog objekta na Bogetićima je rezultat upornog rada Pčelarske organizacije Nikšić.

„Naši pčelari posljednjih godina teško mogu prodati svoje proizvode zbog nelojalne konkurencije, ali vjerujemo da će to sad početi da se mijenja. Ulažemo veliki trud, a imamo iza sebe ozbiljnu organizaciju, pa vjerujemo da ćemo vremenom i mi sa svojim proizvodima doći do crnogorske trpeze“, kazao je Dorongić koji se već dvije i po decenije bavi pčelarstvom.