Mladi Nikšića

U galerijama Dvorca kralja Nikole u Nikšiću, u okviru prve Božićne izložbe – Nikšićka likovna scena, sabrani su radovi 40 umjetnika različitih generacija iz tog grada, prenosi RTCG.

Direktor Javne ustanove Muzeji i galerije Nikšić, Jelena Đukanović, otvorila je izložbu i najavila da je to početni stepenik podrške individualnosti nikšićkih umjetnika, čija su djela najvrjedniji odraz mjesta u kome su nastala.

„Namjera Muzeja i galerija je, kao organizatora, da na godišnjoj izložbi okupi likovne umjetnike iz Nikšića i na taj način njihovo stvaralaštvo približi sugrađanima i široj publici“, rekla je Đukanovič i dodala da je ovog puta pozvano oko 40 stvaralaca.

Govoreći o izloženim radovima, Đukanović je istakla da je riječ o različitim medijima i tehnikama kojima se autori izražavaju, kao i osobenim likovnim poetikama koje doprinose sadržajnosti i raznolikosti nikšićke likovne scene.

„Na slikama, skulpturama, crtežima i instalacijama kojima se na ovoj izložbi predstavljaju dominira snažna individualnost svakog autora, uslovljena podnebljem i gradom iz koga potiču, u kome žive i stvaraju“, rekla je Đukanović.

Ona je najavila da će, pored ove izložbe koja će postati tradicionalna, ubuduće godišnje organizovati veliku izložbu počivših umjetnika ili autora koji žive i stvaraju u svijetu, kako bi približili likovnoj publici i taj dodir Nikšića.

Izložba je organizovana u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, čiji su pokrovitelji Ministarstvo kulture i Opština Nikšić.